Jaglanka z owocami, suszoną żurawiną na mleku … na dobry początek dnia :)
Na dobry początek dnia i nowego roku proponuję cieplutkie śniadanko z kaszką jaglaną (a właściwie jej płatkami) w roli głównej na mleku i zaznajomienie się z pierwszymi zmianami jakie od dziś zachodzą na blogu…
Po pierwsze blog zmienia nazwę … już od dawna wszyscy kojarzą mnie z nazwą Szkatułka Cook a nie z Sekretami małymi
i dużymi .
Od 1 stycznia 2016 blog zmienił oficjalnie nazwę na Szkatułka Cook
i dużymi .
Od 1 stycznia 2016 blog zmienił oficjalnie nazwę na Szkatułka Cook
Adres bloga pozostaje bez zmian, na razie pozostaję na Bloggerze , choć niewykluczone, że niebawem i w tej materii zajdą jakieś zmiany.
Kolejne zmiany, które zauważycie to zmiany w tytułach postów. Będą jedno członowe i będą zawierały tylko nazwę potrawy przeze mnie proponowanej. Myślę, że spodoba się Wam ten pomysł.
Po trzecie posty będą ukazywały się częściej – minimum raz
w tygodniu :)
Tyle o zmianach …
Śniadanie to podstawowy posiłek i wzmacniający nasz organizm na cały dzień. Talerz kaszy jaglanej przygotowany w swój ulubiony sposób jest tego najlepszym dowodem. Kto jada ten wie, prawda? :)
Ja przygotowuję swoją porcję zdrowia i energii w sposób następujący:
Potrzebne będzie:
- 1/2szkl płatków jaglanych
- ½ szkl mleka kokosowego (najlepiej przygotowanego w domu)
- ½ - 1szkl mleka krowiego (należę do tych osób które od czasu do czasu używają mleka krowiego), jeśli nie używasz mleka można zwiększyć ilość mleka roślinnego, a krowie zastąpić wodą.
- 1-1/5 garści suszonej żurawiny
- Świeże owoce – ananas, mango, brzoskwinie (na zdjęciu widoczne jest mango).
Jak wykonać:
Mleko krowie lekko podgrzewam, dodaję płatki jaglane
i mieszam. Gdy kaszka zaczyna gęstnieć dodaję resztę mleka roślinnego i żurawinę. Wykładam gorącą na talerz. Przybieram kilkoma suszonymi żurawinami i owocem mango.
W tej wersji nie używam cukru bo zarówno żurawina jak
i mango są bardzo słodkie (w sklepach bardzo rzadko można kupić żurawinę suszoną bez cukru). Jednak jeśli ktoś ma taką potrzebę – proponuję dosłodzić miodem albo syropem z agawy lub cukrem trzcinowym.
Mleko krowie lekko podgrzewam, dodaję płatki jaglane
i mieszam. Gdy kaszka zaczyna gęstnieć dodaję resztę mleka roślinnego i żurawinę. Wykładam gorącą na talerz. Przybieram kilkoma suszonymi żurawinami i owocem mango.
W tej wersji nie używam cukru bo zarówno żurawina jak
i mango są bardzo słodkie (w sklepach bardzo rzadko można kupić żurawinę suszoną bez cukru). Jednak jeśli ktoś ma taką potrzebę – proponuję dosłodzić miodem albo syropem z agawy lub cukrem trzcinowym.
Smacznego i dobrej energii na cały dzień Wam życzę.
jaglanka na słodko to jeden z moich ulubionych deserów!
OdpowiedzUsuńTak, nadaje się stanowczo również i na deser :)
UsuńPozdrawiam
apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Ci się podoba. Mam nadzieję, że kiedyś się rozsmakujesz :)Pozdrawiam
UsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń