Skorupskie bułeczki … czyli… drożdżówki z rabarbarem i kruszonką i jedna jagodzianka :)
Maja Skorupska od której pochodzi ten przepis bardzo lubi kiedy w Sekretach … zamieszczam jej przepisy :) no ja Jej się wcale nie dziwię :) Nie mniej trudno ukryć, że bardzo się lubimy, a do tego dobrze ta Pani piecze. Można by rzec, że to moja ulubiona blogerka, którą chętnie podglądam i naśladuję. Wypiekałam z jej przepisów ciasta jak jeszcze blogerką sama nie byłam, ale sympatia pozostała i nawiązałam z Mają kontakt, gdy zaczęłam należeć do „wielkiego świata blogosfery” :)
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować Drożdżówki Skorupskie. Tak nazwałam drożdżówki z rabarbarem i kruszonką z Majki bloga. Maja przepis na te drożdżówki zapożyczyła z innego bloga i tak to się w naszym świecie blogerskim kręci :) Przepisu prawie nie zmieniłam bo jest doskonały, a kruszonka jest niesamowita.
Skorupskie drożdżówki zniknęły w mgnieniu oka. A jagodzianka była jedna … skończył się rabarbar … w zamrażarce miałam jagody. Na ostatnią bułeczkę położyłam kilka podgrzanych
z cukrem jagód. Okazuje się, że Skorupskie drożdżówki smakują równie przednio nie tylko z rabarbarem :)
Jagodzianka tuż po wyjęciu z piekarnika :) |
Co będzie potrzebne:
ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125ml mleka
- 50g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 jajko roztrzepane ( do posmarowania wierzchu przed pieczeniem )
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 20g świeżych drożdży
- 250g rabarbaru pokrojonego w małe kawałki, około 0.5cm
- szczypta cynamonu – opcjonalnie
- skórka cytrynowa z jednej cytryny ( starta na tarce) opcjonalnie
- cukier puder do posypania drożdżówek
kruszonka:
- 1/4 kubka cukru
- 1/4 kostki masła
- 1/2 kubka mąki pszennej
Jak wykonać:
Na początek wszystkie składniki kruszonki zagnieść i odstawić do lodówki. Następnie mleko podgrzać, dodać do niego miód,
1 łyżkę mąki i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać do niej cukier, sól, zaczyn drożdżowy. Wymieszać, dodać jajko i roztopione masło oraz cynamon
i skórkę cytrynową. Maja wyrabiała ręcznie około 5-10 min. Ja wyrabiałam mikserem w misie z końcówką haka również przez ok. 10-15 minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę by ciasto pięknie wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 - 12 kulek, które formować w krążki. Na każdy krążek nałożyć rabarbar i kruszonkę. Odstawić na 20-30 min do wyrośnięcia.
Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 12-15 min w 180'C, aż będą rumiane. Po ostygnięciu w moim domu drożdżówki obowiązkowo posypuje się cukrem pudrem.
Jagodzianka zniknęła pierwsza i nikt się nie przyznał do kradzieży :) Bo to kradzież była :)
Porywam jagodziankę ;)
OdpowiedzUsuńJest twoja :)
UsuńMmm, drożdżówki... Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają ... ale zaręczam, że nie są tylko na pokaz :) Są pyszne i szybkie ... Szybko znikają :)
UsuńPozdrowienia Gin