Skorupskie bułeczki … czyli… drożdżówki z rabarbarem i kruszonką i jedna jagodzianka :)


Maja Skorupska od której pochodzi ten przepis bardzo lubi kiedy  w Sekretach … zamieszczam jej przepisy :) no ja Jej się wcale nie dziwię :) Nie mniej trudno ukryć, że bardzo się lubimy, a do tego dobrze ta Pani piecze.  Można by rzec, że to moja ulubiona blogerka, którą chętnie podglądam i naśladuję. Wypiekałam z jej przepisów ciasta jak jeszcze blogerką sama nie byłam, ale sympatia pozostała i nawiązałam z Mają kontakt, gdy zaczęłam należeć do „wielkiego świata blogosfery” :)
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować Drożdżówki Skorupskie. Tak nazwałam drożdżówki z rabarbarem i kruszonką z Majki bloga. Maja przepis na te drożdżówki zapożyczyła z innego bloga i tak to się w naszym świecie blogerskim kręci :) Przepisu prawie nie zmieniłam bo jest doskonały, a kruszonka jest niesamowita.
Skorupskie drożdżówki zniknęły w mgnieniu oka. A jagodzianka była jedna … skończył się rabarbar … w zamrażarce miałam jagody. Na ostatnią bułeczkę położyłam kilka podgrzanych
z cukrem jagód. Okazuje się, że Skorupskie drożdżówki smakują równie przednio nie tylko z rabarbarem :)

Jagodzianka tuż po wyjęciu z piekarnika :)


Co będzie potrzebne:
ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125ml mleka
  • 50g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 jajko roztrzepane ( do posmarowania wierzchu przed pieczeniem )
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 250g rabarbaru pokrojonego w małe kawałki, około 0.5cm
  • szczypta cynamonu – opcjonalnie
  • skórka cytrynowa z jednej cytryny ( starta na tarce) opcjonalnie
  • cukier puder do posypania drożdżówek

kruszonka:
  • 1/4 kubka cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 kubka mąki pszennej


Jak wykonać:

Na początek wszystkie składniki kruszonki zagnieść i odstawić do lodówki. Następnie mleko  podgrzać, dodać do niego miód,
1 łyżkę mąki i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać do niej cukier, sól, zaczyn drożdżowy. Wymieszać, dodać jajko i roztopione masło oraz cynamon
i skórkę cytrynową. Maja wyrabiała ręcznie około 5-10 min. Ja wyrabiałam mikserem w misie z końcówką haka również przez ok. 10-15 minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę by ciasto pięknie wyrosło.



Wyrośnięte ciasto podzielić  na 10 - 12 kulek, które formować w krążki. Na każdy krążek nałożyć rabarbar i kruszonkę. Odstawić na 20-30 min do wyrośnięcia.
Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 12-15 min w 180'C, aż będą rumiane. Po ostygnięciu w moim domu drożdżówki obowiązkowo posypuje się cukrem pudrem.
Jagodzianka zniknęła pierwsza i nikt się nie przyznał do kradzieży :) Bo to kradzież była :)






Komentarze

  1. Mmm, drożdżówki... Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają ... ale zaręczam, że nie są tylko na pokaz :) Są pyszne i szybkie ... Szybko znikają :)
      Pozdrowienia Gin

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa