Dla ochłody … czyli … woda z cytryną miętą, melisą i lodem z nutą rozmarynu.
Gorąco?
Nawet bardzo gorąco. W poprzednim wpisie pisałam troszeczkę o szkodliwości napojów,
a właściwie wód tzw. smakowych (i zapraszałam do zgłębienia tematy w Magazynie Aromat)oferowanych nam przez duże i mniejsze koncerny spożywcze i rozlewnie wód. W moim domu od wielu lat nie pijamy tzw. wody cytrynowej, jabłkowej, pomarańczowej, truskawkowej czy innej. Owszem bardzo lubimy letnią wodę
o świeżym i lekkim zapachu owoców i ziół, ale mam na to własny sposób. Przygotowuję takie wody sama.
Dziś na początek upalnego sezonu proponuję prostą do przygotowania wodę z miętą, melisą i cytryną z kostkami lodu i niewielką ilością rozmarynu.
Co będzie potrzebne :
- kilka gałązek mięty (może być różnorodna)
- gałązka melisy
- mała gałązka rozmarynu (2-3 cm)
- 3-4 plasterki cytryny
- kostki lodu
- 1.5 litra wody niegazowanej (mineralna lub stołowa)
Jak wykonać:
Do dzbanka wkładamy umyte gałązki ziół. Cytrynę myjemy, najlepiej dla pewności również parzymy, a następnie kroimy na plasterki. Jeżeli jest taka konieczność – wyjmujemy pestki z jej plasterków. Wkładamy plasterki również do dzbanka. Wlewamy wodę. Dodajemy lód.
Można przed podaniem schłodzić w lodówce – wtedy naturalnie nie trzeba od razu dodawać lodu.
Wodę podawać w dużych szklankach – najlepiej również schłodzonych.
Doskonale gasi pragnienie. Spróbujcie :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post