Pierogi z truskawkami




Nadeszła właśnie najlepsza pora na pierogi z truskawkami. Lubią je duzi i lubią je mali😊 
Specjalnością mojej kuchni niewątpliwie są pierogi. Robię je często i dużo – na słodko i mięsem, z serem i owocami, popularne i mniej znane … a wszystko po to by podbić serca moich dwóch facetów, którzy lubią pierogi ponad wszystko na świecie.
Pierogi z truskawkami nie należą do najłatwiejszych z względu na to, że nie mogą zbyt długo leżeć przed ugotowaniem na stolnicy bo lubią przesiąkać, a w gotowaniu rozklejać się. Jednak gdy pokonamy już wszelkie trudności nagrodą są pyszne, aromatyczne pierożki, które ucieszą każdego.
Do dzieła zatem.



Co będzie potrzebne:

ciasto:

  • 2 szkl. mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • mocno ciepła woda  (tyle ile wchłonie ciasto)
  • 1 mały cukier wanilinowy lub wanilia

farsz:

  • 0,5-1kg dojrzałych, umytych i szypułkowanych truskawek
  • 1 łyżka cukru (drobnego)

wykończenie:

  • mały kubek śmietanki 18% 
  • 3łyżeczki cukru (1 do truskawek, 2 do śmietanki)
  • 20 dkg truskawek zmiksowanych z cukrem na mus do dekoracji

Z podanych składników  wyrobić cisto. Przesianą mąkę włożyć do melaksera lub pozostawić na stolnicy następnie dodać do niej sól, olej, cukier wanilinowy lub wanilię i wyrabiać powoli dodając wodę w ilości takiej by maka wchłonęła wodę.
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne i miękkie.
Gotowe ciasto rozwałkować – nie za cienko, wykrawać kółeczka, nadziewać całymi truskawkami (u mnie zazwyczaj jedna bardzo duża, lub dwie mniejsze), składać na pół i bardzo dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gotować przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Talerz przyozdobić musem truskawkowym i położyć na nim ugorowane pierogi, które polewamy śmietanką uprzednio wymieszaną z cukrem. Można, a nawet wskazane jest przyozdobić listkami mięty.



Życzę Wam smacznego, bo nic tak nie smakuje latem jak pierożki z owocami.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak można w prosty sposób przygotować pierogi z jagodami kliknij proszę tutaj (klik)




Komentarze

  1. O jej, kolejny świetny przepis z truskawkami! Muszę przyznać, że nigdy pierogów z truskaweczkami nie jadłam. Dziękuje bardzo.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa