Knedle z truskawkami - przepis tradycyjny





Nadszedł wreszcie ten czas, kiedy nowe można połączyć ze starym ...
Nowe, czyli pierwsze wiosenne zbiory truskawek wbić w ciasto ziemniaczane wykonane ze starych ziemniaków. Nie brzmi zachęcająco, ale obiecuję, że będzie apetyczne, pachnące i smakowite.
Moje dzieciaki za tym przepadają, a i reszta członków rodziny również ...
 
 
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • ok. 1 kg starych, mącznych ziemniaków
  • ok. 2 szklanek mąki
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • odrobina masła
  • 70 dkg truskawek - tak naprawdę to tyle ile zrobisz knedelków - jeśli będziesz robić małe knedle, będziesz potrzebowała więcej truskawek.

Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Studzimy i ciepłe mielimy lub przeciskamy przez praskę.
Ostudzone ziemniaki wykładamy na wysypaną i przesianą przez sito mąkę, dodajemy odrobinę masła, jajko, i tyle maki ile wchłonie ciasto. Powolutku dosypujcie mąki, aby nie było jej za dużo. Mąkę ziemniaczaną dobrze jest zmieszać na początku z mąką pszenną :-)
Zagniatamy ciasto do tego momentu, aż będzie gładkie. 

UWAGA!!!    Pamiętajcie, że ciasto ziemniaczane, nie powinno zbyt długo leżeć na stolnicy, bo rzednie.

Z ciasta uformować walec, odcinać po kawałku, rozpłaszczać, w każdym placuszku umieścić truskawkę (można dodać cukier, ale niekoniecznie, bo truskawki przecież są słodkie, a dodatki do knedli również)  i zawijać tak, żeby powstała kula.

Knedle wrzucać do wrzącej, osolonej wody, a gdy wypłyną, wyciągać łyżką cedzakową i układać na półmisku, polewając odrobiną masła, żeby się nie skleiły. Podawać ze śmietaną z cukrem lub podsmażoną na maśle tartą bułką.





Jak widać na pierwszej fotografii  - jestem zwolenniczką okraszania knedelków stopionym ciepłym masłem i śmietanką z cukrem.
 
Można i moja mama tak podawała - knedelki z masłem i tartą bułeczką przyrumienioną na sucho na patelni, posypane cukrem.
Jak kto woli, jak się komu podoba :)
 
Pozostaje mi tylko życzyć bon appetit :)






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa