Nocna focacia bez zagniatania (przepis podstawowy)
Focaccia to prawdziwa królowa włoskich wypieków – prosty, a jednocześnie niezwykle aromatyczny chlebek, który urzeka chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem.
Jej zapach, unoszący się w kuchni podczas pieczenia, potrafi przenieść prosto na słoneczne wybrzeże Ligurii (skąd podobno pochodzi ten wspaniały, włoski wypiek).
To idealna baza do eksperymentów – możesz podać ją klasycznie z oliwą i rozmarynem, z warzywami, oliwkami czy nawet w wersji słodkiej.
W tym wpisie pokażę, jak przygotować domową focaccię, która zachwyci nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania.
Składniki:
•400 g mąki - najlepiej typ 00 (dostępne już chyba w każdym markecie)
•330 ml ciepłej wody
•7 g suchych drożdży (całe opakowanie)
•1 łyżeczka miodu lub cukru
•1 łyżka oliwy
•1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wykonanie jest banalnie proste! Niestety czas wyrastania długi, ale warto czekać!
Do przygotowania nocnej focacci używam dużej miski z przykrywką.
W misce mieszam wodę z drożdżami, oliwą i miodem lub cukrem.
Dodaję mąkę, sól i mieszam do połączenia składników.
Przykrywam ciasto i odstawiam na ok. 30 minut.
Po 30
minutach składam ciasto zwilżonymi rękami (polega to na odrywaniu ciasta od brzegów miski i
składaniu ich do środka) i odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Czynność składania i wyrastania ciasta powtarzam 3 razy.
Po ostatnim cyklu składania ciasta przykrywam szczelnie miskę i wstawiam na noc do lodówki.
Po około 12 godzinach wyjmuję ciasto z lodówki i przekładam do formy (u mnie szklana) wysmarowanej mocno oliwą z oliwek.
Składam ciasto raz i drugi lekko je rozciągając.
Pozostawiam na minimum 5h do wyrośnięcia i "złapania" pokojowej temperatury.
Po tym czasie wierzch focacci smaruję oliwą, układam oliwki, rozmaryn i posypuję gruboziarnistą solą.
Pozostawiam jeszcze ok. 30 - 60 minut na blacie do ponownego wyrośnięcia.
Piekę w nagrzanym piekarniku do 220 stopni Celsjusza przez około 25 minut do zrumienienia się ciasta na powierzchni.
Gotowa focaccia stygnie u mnie zawsze w formie - na blacie.
Po wystudzeniu jest z wierzchu chrupiąca, a we wnątrz wilgotna i mięciutka.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post