Focaccia – młodsza siostra pizzy

 

 

Dla nas focaccia to taka młodsza siostra pizzy, ale wcale nie traktujemy jej po macoszemu, tylko ma w naszym domu wielu zwolenników, a niektórzy wolą ją bardziej od pizzy.


Najbardziej smakuje nam taka zwykła z dwukolorowymi oliwkami, suszonymi oliwkami i ziołami.




Składniki:

  • 0,5 kg mąki,

  • 5 dkg drożdży 

  • 1/2 szklanki mleka (można zredukować ilość mleka do 1/3 objętości szklanki)

  • około 2-3 łyżki oliwy do ciasta

  • 1 szczypta soli do ciasta

  • woda (tyle by się ciasto dobrze wyrabiało – ok. 1/3 - ½  szklanki)

  • łyżeczka kminku

  • łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego

  • 1 szczypta grubej soli na ciasto

  • około 2-3 łyżki oliwy na i pod ciasto


Wykonanie:

 

Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i łyżką maki w miseczce na rozczyn – czekać aż urośnie. W misie wymieszać mąkę z solą i jeśli dodajecie zioła to z suchymi ziołami.

Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki.


Następnie dodajemy powolutku odrobinę wody, oliwy i wyrabiamy ciasto. Może być robotem, blenderem, może być ręcznie. Ciasto wyrobione jest elastyczne i odchodzi od ręki. 


Wyrobione ciasto odstawiacie do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Następnie przekładacie do naczynia z kamienia lub żaroodpornego wysmarowanego oliwą
i wyrabiacie rękami ciasto „szczypiąc je i zanurzając w nim dłonie". 
Pozostawcie je do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut.


Następnie w szczeliny, które powstały powtykajcie suszone pomidorki, oliwki, zioła i posypcie solą oraz skropcie suto oliwą.


Tak przygotowaną focaccię należy piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 stopni bez termoobiegu przez 30 minut do dobrze zrumienionego, wypieczonego ciasta.


Uwaga! Każdy piekarnik jest inny i będzie potrzebował na ten zabieg innego czasu pieczenia. Mój stary piekarnik Amica potrzebował 30 minut, a nowy, również Amica potrzebuje już 40 minut. Także uważajcie, bo góra zwykle szybciej się przypieka, a dół ciasta potrafi być jeszcze niedopieczony.

Jeśli góra ciasta się przypieka, a dół jest jeszcze niedopieczony to aby, zapobiec przypaleniu można przykryć górę ciasta folią aluminiową. 

Smacznego!

Komentarze

  1. Focaccia wygląda zniewalająco 😍 Bardzo dziękuję za przepis i liczę, że w moim wykonaniu wyjdzie równie smakowicie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, jestem pewna, że spod Twojej ręki wyjdzie super jak wszystko inne.

      Usuń
  2. Boska focaccia! Pójdę o krok dalej i powiem, że nie tylko młodsza, ale i lepsza, siostra pizzy:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa