Focaccia – młodsza siostra pizzy
Najbardziej smakuje nam taka zwykła z dwukolorowymi oliwkami, suszonymi oliwkami i ziołami.
Składniki:
0,5 kg mąki,
5 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka (można zredukować ilość mleka do 1/3 objętości szklanki)
około 2-3 łyżki oliwy do ciasta
1 szczypta soli do ciasta
woda (tyle by się ciasto dobrze wyrabiało – ok. 1/3 - ½ szklanki)
łyżeczka kminku
łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
1 szczypta grubej soli na ciasto
około 2-3 łyżki oliwy na i pod ciasto
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i łyżką maki w miseczce na rozczyn – czekać aż urośnie. W misie wymieszać mąkę z solą i jeśli dodajecie zioła to z suchymi ziołami.
Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki.
Następnie przekładacie do naczynia z kamienia lub żaroodpornego wysmarowanego oliwą
i wyrabiacie rękami ciasto „szczypiąc je i zanurzając w nim dłonie".
Tak przygotowaną focaccię należy piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 stopni bez termoobiegu przez 30 minut do dobrze zrumienionego, wypieczonego ciasta.
Uwaga! Każdy piekarnik jest inny i będzie potrzebował na ten zabieg innego czasu pieczenia. Mój stary piekarnik Amica potrzebował 30 minut, a nowy, również Amica potrzebuje już 40 minut. Także uważajcie, bo góra zwykle szybciej się przypieka, a dół ciasta potrafi być jeszcze niedopieczony.
Jeśli góra ciasta się przypieka, a dół jest jeszcze niedopieczony to aby, zapobiec przypaleniu można przykryć górę ciasta folią aluminiową.
Smacznego!
Focaccia wygląda zniewalająco 😍 Bardzo dziękuję za przepis i liczę, że w moim wykonaniu wyjdzie równie smakowicie 😊
OdpowiedzUsuńKasiu, jestem pewna, że spod Twojej ręki wyjdzie super jak wszystko inne.
UsuńBoska focaccia! Pójdę o krok dalej i powiem, że nie tylko młodsza, ale i lepsza, siostra pizzy:D
OdpowiedzUsuń