JESIENNA SAŁATKA Z BURAKÓW
Masz ochotę na coś lekkiego, chrupiącego i pełnego koloru?
Ta sałatka z buraków to strzał w dziesiątkę!
Słodko-ziemisty smak buraka przełamany prażonymi pestkami słonecznika i dyni to miks, który wciąga od pierwszego kęsa.
Sprawdza się na lunch do pracy, szybką kolację po całym dniu albo wtedy, gdy chcesz zjeść coś zdrowego, ale jednocześnie naprawdę pysznego.
Czerwień buraka w duecie z chrupiącymi pestkami słonecznika i dyni to połączenie, które od razu przyciąga uwagę – zarówno na talerzu, jak i na podniebieniu.
Ta sałatka to przykład na to, że prostota w kuchni potrafi zaskakiwać wyjątkowym smakiem.
Soczyste, lekko słodkie buraki kontrastują z prażonymi pestkami, które dodają charakteru i przyjemnej chrupkości. Idealna na lekki obiad, kolację albo jako zdrowy dodatek do dań głównych.
Jesienna Sałatka Z Buraków
4 ugotowane buraczki pokrojone w kostkę
2 ząbki
czosnku
1 cebulka podsmażona na maśle
1 garść
słonecznika
1 garść pestek z dyn
1 łyżka jogurtu lub
śmietany
1 łyżka majonezu
dużo szczypiorku
doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Wszystko razem wymieszać i chrupać!
Sałatka sztos!
Buraki gotowane czy surowe?
OdpowiedzUsuńGotowane. Już poprawiłam w przepisie. Dzięki za czujność. Pozdrawiam jesiennie.
Usuńbrzmi naprawdę pysznie, a ja uwielbiam buraki ♥
OdpowiedzUsuńZatem smacznego! Jest pyszna!
UsuńZrobiłam...Sałatka pycha !!!
OdpowiedzUsuńNa stałe zagości w moim menu. Polecam
Bardzo się cieszę, że smakowała i dzięki za polecajkę.
UsuńSzczypiorku czy koperku?
OdpowiedzUsuńSzczypiorku.
UsuńMożna dodać również koperek, a nawet natkę pietruszki (burak i natka to połączenie idealne!). Dodawałam nawet siekaną rukolę.
Ty rządzisz!