PULPETY DROBIOWE W KOPERKOWYM SOSIE

 


PULPETY DROBIOWE W KOPERKOWYM SOSIE

Dziś w mojej kuchni królowała lekkość i prostota. Przygotowałam danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację!
To klasyka!

Jeśli szukasz pomysłu na lekki, odżywczy i przyjazny dla układu trawiennego posiłek – mam coś idealnego! Przygotowałam lekkostrawne pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym, które łączą w sobie prostotę, smak i wartości odżywcze.

Chude mięso drobiowe to świetne źródło białka, a koper nie tylko nadaje potrawie świeżości, ale też wspiera trawienie. 

To danie sprawdzi się doskonale w diecie lekkostrawnej, redukcyjnej czy po prostu wtedy, gdy chcesz zjeść coś domowego i delikatnego dla organizmu. Bez smażenia, bez ciężkich dodatków – tylko to, co dobre i potrzebne.

Brzmi grzecznie? 

Może i tak, ale te małe kulki mają charakter! Są mięciutkie, lekkostrawne i „nie zamulają” jak ich wieprzowe kuzynki. A koperkowy sos? Kremowy, pachnący latem i mamą, która zawsze mówiła: „Zjedz coś lekkiego, bo potem będzie ci ciężko!”.


SKŁADNIKI NA PULPETY

  • 0,5 kg mięsa drobiowego bez kości (u mnie z indyka w kawałku, ale możecie użyć gotowego mielonego)
  • 1 szklanki ugotowanej i lekko zmiksowanej kaszy jaglanej (można ją nieco rozgotować, aby była bardziej klejąca) lub ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól (u mnie Sól Kłodawska) i pieprz do smaku (używam pieprzu grubo zmielonego)
  • 1 łyżka mąki – do obtoczenia pulpetów – z tego składnika możesz spokojnie zrezygnować.



SKŁADNIKI NA SOS

  • 1 marchew, liście selera, pietrucha, kawałek pora
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 1 duży pęczek kopru
  • 1 litr wody

* opcjonalnie i dla poprawy smaku można dodać kilka grzybków suszonych

* opcjonalnie i dla poprawy koloru można dodać kilka listków szpinaku lub jarmużu
(mogą być mrożone)





PRZEPIS:

Cały proces wykonania tego dania możesz rozpocząć do ugotowania kaszy i przygotowania sosu.

Kaszę jaglaną ugotować i lekko zmiksować. 

Można to zrobić według mojego przepisu:
Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko - ABC gotowania

Do rondla wlać 1 litr wody, dodać obraną włoszczyznę, (grzybki, jeśli się zdecydujesz) i gotować tak jak na zupę.

W międzyczasie dokładnie wymieszać wszystkie składniki na pulpety i uformować z masy mięsno-jaglanej
(lub ryżowej) kulki, możesz obtoczyć je w mące. 
Mnie z tej porcji wyszło 21 kulek, bo lubimy małe pulpeciki.

Kiedy bulion warzywny będzie gotowy wyjąć włoszczyznę oraz koper i włożyć surowe pulpety. 

Gotować około 5 minut, zmniejszyć ogień i gotować kolejne 10 minut, aż pulpety będą miękkie. 

Czas gotowania pulpetów zależy od ich wielkości, im mniejsze, tym szybciej będą się gotować.

Następnie włożyć posiekany szpinak i jarmuż i gotować na małym ogniu około 5 minut
do miękkości. 

D
odać włoszczyznę, z wyjątkiem marchewki, którą starłam na tarce o grubych oczkach.

Resztę warzyw, grzyby, koper oraz zielone liście jarmużu i szpinaku dokładnie zmiksować z b
ulionem. 

Dodać
startą marchewkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Na koniec włożyć pulpety i gotować na wolnym ogniu około 5 minut, aż pulpety „wchłoną” aromatyczny, zielony sos.

Smacznego 😋


Moja rada:


Najlepiej miksować kaszę jaglaną jeszcze ciepłą.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa