Przepyszna zupa krem z pomidorów i marchewki



Przepis na tą szybką i pyszną zupę krem jest ze mną od zimy. Nie zliczę ile raz robiłam ją już do teraz. Jednego razu pokusiłam się nawet o wariację na jej temat i dodałam czerwonej soczewicy – wyszła równie pyszna.

Nie umiem już doczekać się pomidorów z krzaka, bo kolejną wariacją na temat tej przepysznej zupy, będzie jej wersja ze świeżych pomidorów.

Tymczasem dziękuję Agnieszce, że podzieliła się ze mną tym przepisem, a ponieważ zupa jest wyjątkowa to i ja się z Wami dzielę




Składniki:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dużą cebulę
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 puszki pomidorów bez skórki (pelati)
  • 1 pasata pomidorowa* - opcjonalnie (a u mnie zawsze)
  • 3 nieduże marchewki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (mała puszka przecieru pomidorowego)
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu (opcjonalnie, jeśli nie masz gotowego bulionu lub rosołu możesz zastąpić go 3 kostkami bulionowymi (drobiowe lub warzywne))
  • 2-3 łyżki startego parmezanu - w wersji de lux
  • sól i pieprz do smaku



Wykonanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

Wrzu
ć cebulę na rozgrzany olej i zeszklij. Dodaj czosnek i smaż do momentu aż poczujesz jego aromat (nie przypal! )

Po tym czasie dołóż
 do garnka: pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy, marchewkę pokrojoną w plastry, i zalej to bulionem / rosołem lub dodaj kostki rosołowe i zalej wrzącą wodą.

Gotuj przez 45 minut na średnim ogniu lub do miękkości marchewki (im cieniej ją pokroisz, tym szybciej będzie miękka).

Zdejmujemy garnek z ognia i zmiksuj zupę na krem. 

Na koniec możesz dodać starty parmezan i zamieszaj.

Zupa bez parmezanu też jest pyszna! 

Doprawiam ją tylko solą i pieprzem.

W wariacji na temat tej smakowitej zupy dodałam kiedyś czerwonej soczewicy.

Ugotowałam ją do miękkości, zblendowałam po odcedzeniu i dodałam do zupy, zanim ją zmiksowałam.

Była bardziej sycąca i równie pyszna.


Smacznego, cześć, pa!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa