Przepyszna zupa krem z pomidorów i marchewki
Przepis na tą
szybką i pyszną zupę krem jest ze mną od zimy. Nie zliczę ile
raz robiłam ją już do teraz. Jednego razu pokusiłam się nawet o
wariację na jej temat i dodałam czerwonej soczewicy – wyszła
równie pyszna.
Nie umiem już doczekać się pomidorów z
krzaka, bo kolejną wariacją na temat tej przepysznej zupy, będzie
jej wersja ze świeżych pomidorów.
Tymczasem dziękuję
Agnieszce, że podzieliła się ze mną tym przepisem, a ponieważ
zupa jest wyjątkowa to i ja się z Wami dzielę
Składniki:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 dużą cebulę
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 puszki pomidorów bez skórki (pelati)
- 1 pasata pomidorowa* - opcjonalnie (a u mnie zawsze)
- 3 nieduże marchewki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (mała puszka przecieru pomidorowego)
- 1-1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu (opcjonalnie, jeśli nie masz gotowego bulionu lub rosołu możesz zastąpić go 3 kostkami bulionowymi (drobiowe lub warzywne))
- 2-3 łyżki startego parmezanu - w wersji de lux
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę
pokrój
w drobną kostkę.
Czosnek
przeciśnij
przez
praskę lub
drobno posiekaj.
Wrzuć
cebulę na rozgrzany olej
i zeszklij.
Dodaj
czosnek i smaż do momentu aż poczujesz jego aromat (nie przypal!
)
Po tym czasie dołóż do garnka:
pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy, marchewkę
pokrojoną w plastry, i
zalej to bulionem / rosołem lub dodaj kostki
rosołowe i zalej
wrzącą wodą.
Gotuj przez 45 minut na średnim ogniu lub do miękkości marchewki (im cieniej ją pokroisz, tym szybciej będzie miękka).
Zdejmujemy
garnek z ognia i zmiksuj zupę na krem.
Na koniec
możesz dodać starty parmezan i zamieszaj.
Zupa bez
parmezanu też jest pyszna!
Doprawiam ją tylko solą i pieprzem.
W
wariacji na temat tej smakowitej zupy dodałam kiedyś czerwonej
soczewicy.
Ugotowałam ją do miękkości, zblendowałam
po odcedzeniu i dodałam do zupy, zanim ją zmiksowałam.
Była
bardziej sycąca i równie pyszna.
Smacznego, cześć, pa!
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post