CHRUPIĄCA SURÓWKA Z MŁODEJ BIAŁEJ KAPUSTY

 





Na nic tak nie czekam wiosną, jak na młodą, chrupiącą białą kapustę, truskawki i ogórki małosolne 😁

Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony przepis na chrupiącą surówkę z białej kapusty.

 

Składniki:

1 główka białej kapusty

1 duży pęczek koperku

2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, słonecznikowego (nierafinowanego, tłoczonego na zimno)

szczypta cukru, szczypta soli

sok z 1 lub 1/2 cytryny (w zależności od smaku, jaki lubicie. Ja lubię dużo soku)

1-2 marchewki - opcjonalnie 


Wykonanie:


Usunąć zniszczone lub nieświeże liście z kapusty.

Kapustę poszatkować drobno (na mandolinie lub nożem) i przełożyć do dużej miski.

Dodać sól i cukier i delikatnie wymieszać, aby lekko zmiękła.

Jeśli dodajecie marchewkę to obierzcie ją, umyjcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.

Dodać posiekany drobno koperekdużo koperku!

Polać oliwą lub olejem i skropić suto sokiem z cytryny i znowu wymieszać dokładnie.

Można doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Całość dokładnie raz jeszcze wymieszać i odstawić na minimum 15–30 minut, żeby smaki się przegryzły.

Ja chowam do lodówki na co najmniej godzinę.


Surówka świetnie pasuje do kotletów schabowych, mielonych, ryby czy dań z grilla. Najlepsza na świeżo, ale może stać w lodówce do 2 dni.


wersja bez marchwi





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa