CHRUPIĄCA SURÓWKA Z MŁODEJ BIAŁEJ KAPUSTY
Na nic tak nie czekam wiosną, jak na młodą, chrupiącą białą kapustę, truskawki i ogórki małosolne 😁
Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony przepis na chrupiącą surówkę z białej kapusty.
Składniki:
1 główka białej kapusty
1 duży pęczek koperku
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, słonecznikowego (nierafinowanego, tłoczonego na zimno)
szczypta cukru, szczypta soli
sok z 1 lub 1/2 cytryny (w zależności od smaku, jaki lubicie. Ja lubię dużo soku)
1-2 marchewki - opcjonalnie
Wykonanie:
Usunąć zniszczone lub nieświeże liście z kapusty.
Kapustę
poszatkować drobno (na mandolinie lub nożem) i przełożyć do
dużej miski.
Dodać sól i cukier i delikatnie wymieszać,
aby lekko zmiękła.
Jeśli dodajecie marchewkę
to obierzcie ją, umyjcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
Dodać posiekany drobno koperek – dużo koperku!
Polać oliwą lub olejem i skropić suto sokiem z cytryny i znowu wymieszać dokładnie.
Można doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Całość dokładnie raz jeszcze wymieszać i odstawić na minimum 15–30 minut, żeby smaki się przegryzły.
Ja chowam do lodówki na co najmniej godzinę.
Surówka świetnie pasuje do kotletów schabowych, mielonych, ryby czy dań z grilla. Najlepsza na świeżo, ale może stać w lodówce do 2 dni.
![]() |
wersja bez marchwi |
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post