Smażona wątróbka z jabłkami
Danie iście rodem z PRL-u. Smażona wątróbka z jabłkami.
Byłam może dziwnym dzieckiem, bo odkąd pamiętam zawsze wątróbka mi smakowała! Co gorsza, im była twardsza, tym lepsza!
Dzisiaj nadal lubię wątróbkę, ale już miękką i dobrze wysmażoną.
Składniki:
0,5 wątróbki drobiowej lub wieprzowej (u mnie na zdjęciu - wieprzowa)
1 łyżka mąki
2-3 łyżki oleju
2 kwaśne jabłka - najlepiej Szara Reneta
sól, pieprz do smaku
100 ml białego wina - opcjonalnie
Przepis:
Smażoną wątróbkę z jabłkami robi się szybko i łatwo:
Kawałek
wątróbki (tutaj wieprzowa, bo taką lubię najbardziej) kroję na małe
kawałki, obtaczam w mące i smażę (z dwóch stron) na złoty kolor. Pod
koniec smażenia dodaję pokrojone w cząstki jabłko (tutaj Złota Reneta) i
smażę tak by się nie rozpadły.
Wykładamy do naczynia, posypuję solą i pieprzem i mam obiad gotowy.
Jeśli boicie się, że będzie twarda można podlać winkiem białym i smażyć jeszcze do momentu odparowania całego wina.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post