Smażona wątróbka z jabłkami

 


 

 

Danie iście rodem z PRL-u. Smażona wątróbka z jabłkami.

Byłam może dziwnym dzieckiem, bo odkąd pamiętam zawsze wątróbka mi smakowała! Co gorsza, im była twardsza, tym lepsza!

Dzisiaj nadal lubię wątróbkę, ale już miękką i dobrze wysmażoną.

Składniki:

0,5 wątróbki drobiowej lub wieprzowej (u mnie na zdjęciu - wieprzowa)
1 łyżka mąki
2-3 łyżki oleju
2 kwaśne jabłka - najlepiej Szara Reneta
sól, pieprz do smaku
100 ml białego wina - opcjonalnie


 Przepis:

Smażoną wątróbkę z jabłkami robi się szybko i łatwo:

Kawałek wątróbki (tutaj wieprzowa, bo taką lubię najbardziej) kroję na małe kawałki, obtaczam w mące i smażę (z dwóch stron) na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone w cząstki jabłko (tutaj Złota Reneta) i smażę tak by się nie rozpadły.

Wykładamy do naczynia, posypuję solą i pieprzem i mam obiad gotowy.

Jeśli boicie się, że będzie twarda można podlać winkiem białym i smażyć jeszcze do momentu odparowania całego wina.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa