Ciasto jogurtowe z jabłkami
Ciasto jogurtowe z jabłkami
Dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na lekkie i puszyste ciasto z jabłkami.
Sekretem udanego wypieku są składniki na ciasto. Otóż muszą one być w temperaturze pokojowej.
Jeśli zapamiętacie i spełnicie ten jedyny warunek, to ciasto z pewnością Wam się upiecze i będziecie z niego bardzo zadowoleni.
Jest proste do wykonania i nie potrzebujecie nawet miksera i wagi do jego wykonania (składniki na ciasto odmierzane są „metodą kubeczkową”).
Zaczynamy?
Składniki na blachę 20 cm x 30 cm lub tortownicę 26 cm
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- kubeczek jogurtu naturalnego (180 g lub 200 g)
- 1 kubeczek oleju
- 3 kubeczki mąki pszennej (typ 450)
- 1 kubeczek cukru
- cukier wanilinowy (16 g)
- 3 jajka (L)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 4 – 6 jabłek
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżeczki cukru lub ½ opakowania galaretki (może być np. cytrynowa)
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- ½ szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
- 60 g zimnego masła
WYKONANIE CIASTA:
Jogurt, jajka, olej wyjmujemy z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem i cukrem lub galaretką i odstawiamy.
Do miski wlewamy jogurt naturalny. Kubeczek po jogurcie dokładnie myjemy i suszymy.
Gdy jest już suchy, odmierzamy 3 kubeczki mąki i wsypujemy do miski z jogurtem.
Następnie dodajemy 1 kubeczek cukru, cukier wanilinowy, jajka, proszek do pieczenia i olej.
Całość mieszamy łyżką lub rózgą (nie używajcie miksera) do chwili aż składniki się połączą.
Blachę (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki, lekko wyrównujemy i układamy na niej przygotowane wcześniej jabłka.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.
Ciasto jogurtowe posypujemy kruszonką.
U mnie w domu uwielbiamy kruszonkę, ale spokojnie możecie zastąpić ją cukrem – pudrem (posypujemy nim ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika).
Ciasto jogurtowe z jabłkami pieczemy przez 45-50 minut (najlepiej na drugiej wysokości od dołu piekarnika)
WYKONANIE KRUSZONKI:
Zagniatamy wszystko razem. Przed pokruszeniem na ciasto – kulę można lekko schłodzić.
Gotową kruszonką posypujemy ciasto przed upieczeniem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post