Ciasto jogurtowe z jabłkami


 

 

Ciasto jogurtowe z jabłkami



Dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na lekkie i puszyste ciasto z jabłkami.

Sekretem udanego wypieku są składniki na ciasto. Otóż muszą one być w temperaturze pokojowej.

Jeśli zapamiętacie i spełnicie ten jedyny warunek, to ciasto z pewnością Wam się upiecze i będziecie z niego bardzo zadowoleni.

Jest proste do wykonania i nie potrzebujecie nawet miksera i wagi do jego wykonania (składniki na ciasto odmierzane są „metodą kubeczkową”).

Zaczynamy?


Składniki na blachę 20 cm x 30 cm lub tortownicę 26 cm



SKŁADNIKI NA CIASTO:


  • kubeczek jogurtu naturalnego (180 g lub 200 g)
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 kubeczki mąki pszennej (typ 450)
  • 1 kubeczek cukru
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 jajka (L)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


dodatkowo:
 

  • 4 – 6 jabłek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki cukru lub ½ opakowania galaretki (może być np. cytrynowa)


SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • ½ szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
  • 60 g zimnego masła


 


WYKONANIE CIASTA:

Jogurt, jajka, olej wyjmujemy z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem i cukrem lub galaretką i odstawiamy.

Do miski wlewamy jogurt naturalny. Kubeczek po jogurcie dokładnie myjemy i suszymy.

Gdy jest już suchy, odmierzamy 3 kubeczki mąki i wsypujemy do miski z jogurtem.

Następnie dodajemy 1 kubeczek cukru, cukier wanilinowy, jajka, proszek do pieczenia i olej.

Całość mieszamy łyżką lub rózgą (nie używajcie miksera) do chwili aż składniki się połączą.

Blachę (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia.

Następnie ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki, lekko wyrównujemy i układamy na niej przygotowane wcześniej jabłka.


Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.

Ciasto jogurtowe posypujemy kruszonką.

U mnie w domu uwielbiamy kruszonkę, ale spokojnie możecie zastąpić ją cukrem – pudrem (posypujemy nim ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika).

Ciasto jogurtowe z jabłkami pieczemy przez 45-50 minut (najlepiej na drugiej wysokości od dołu piekarnika)

WYKONANIE KRUSZONKI:

Zagniatamy wszystko razem. Przed pokruszeniem na ciasto – kulę można lekko schłodzić.

Gotową kruszonką posypujemy ciasto przed upieczeniem. 




Komentarze

  1. ile to jest kubeczek?

    OdpowiedzUsuń
  2. ile to jest kubeczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubeczek - to zależy jaką pojemność ma twój kubeczek po jogurcie. Wszystkie składniki odmierzasz kubeczkiem po jogurcie.
      Czy to wystarczające wyjaśnienie?

      Usuń
  3. Kubeczek - to zależy jaką pojemność ma twój kubeczek po jogurcie. Wszystkie składniki odmierzasz kubeczkiem po jogurcie.
    Czy to wystarczające wyjaśnienie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie wygląda ale dla mnie odpada, bo nie jem jabłek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, dzięki. Jeśli przepis Ci się spodobał, to jeśli nie jesz jabłek to możesz je zastąpić prawie każdymi owocami. Robiłam już to ciasto z jagodami, śliwkami i rabarbarem.
      Smacznego <3

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa