Ciasto jogurtowe z jabłkami


 

 

Ciasto jogurtowe z jabłkami



Dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na lekkie i puszyste ciasto z jabłkami.

Sekretem udanego wypieku są składniki na ciasto. Otóż muszą one być w temperaturze pokojowej.

Jeśli zapamiętacie i spełnicie ten jedyny warunek, to ciasto z pewnością Wam się upiecze i będziecie z niego bardzo zadowoleni.

Jest proste do wykonania i nie potrzebujecie nawet miksera i wagi do jego wykonania (składniki na ciasto odmierzane są „metodą kubeczkową”).

Zaczynamy?


Składniki na blachę 20 cm x 30 cm lub tortownicę 26 cm



SKŁADNIKI NA CIASTO:


  • kubeczek jogurtu naturalnego (180 g lub 200 g)
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 kubeczki mąki pszennej (typ 450)
  • 1 kubeczek cukru
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 jajka (L)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


dodatkowo:
 

  • 4 – 6 jabłek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki cukru lub ½ opakowania galaretki (może być np. cytrynowa)


SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • ½ szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
  • 60 g zimnego masła


 


WYKONANIE CIASTA:

Jogurt, jajka, olej wyjmujemy z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem i cukrem lub galaretką i odstawiamy.

Do miski wlewamy jogurt naturalny. Kubeczek po jogurcie dokładnie myjemy i suszymy.

Gdy jest już suchy, odmierzamy 3 kubeczki mąki i wsypujemy do miski z jogurtem.

Następnie dodajemy 1 kubeczek cukru, cukier wanilinowy, jajka, proszek do pieczenia i olej.

Całość mieszamy łyżką lub rózgą (nie używajcie miksera) do chwili aż składniki się połączą.

Blachę (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia.

Następnie ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki, lekko wyrównujemy i układamy na niej przygotowane wcześniej jabłka.


Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.

Ciasto jogurtowe posypujemy kruszonką.

U mnie w domu uwielbiamy kruszonkę, ale spokojnie możecie zastąpić ją cukrem – pudrem (posypujemy nim ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika).

Ciasto jogurtowe z jabłkami pieczemy przez 45-50 minut (najlepiej na drugiej wysokości od dołu piekarnika)

WYKONANIE KRUSZONKI:

Zagniatamy wszystko razem. Przed pokruszeniem na ciasto – kulę można lekko schłodzić.

Gotową kruszonką posypujemy ciasto przed upieczeniem. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa