Zakwas do barszczu wigilijnego

 

 

Zrobienie własnego zakwasu na barszcz wigilijny uważam za dziecinnie prostą sprawę. Robię go co roku, nastawiając buraki na zakwas zwykle na początku grudnia.

To właśnie jest ten czas.

Składniki na zakwas do barszczu wigilijnego:

- buraki (tyle ile wejdzie do słoika)

- 1 lub dwa jabłka (w zależności od słoika)

- 5 listków laurowych (jeśli słoik ma powyżej 2 l można dodać więcej)

- 8 ziaren ziela angielskiego (jeśli słoik ma powyżej 2 l można dodać więcej)

- 10 ziaren pieprzu (jeśli słoik ma powyżej 2 l można dodać więcej)

- woda (tyle by zakryła wszystkie składniki i jeszcze do wypełnienia całego słoika)

- sól (najlepsza taka niejodowana, gruba, do przetworów)

- czosnek (najlepiej 1 główkę)

- 2 łyżki startera (może to być np. woda z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych)

 

Mój świąteczny tip: Do słoika z burakami na świąteczny zakwas dodaję 3 suszone goździki, a starter mam z kiszonek własnej produkcji.


Przygotowanie zakwasu do barszczu wigilijnego:


Na początku wyparz słoik i przygotuj solankę.

Zasada robienia solanki jest prosta: na 1 l wody dodaj 1 dużą łyżkę soli. Woda do zalania buraczków może być zimna lub ciepła. Ja zwykle zalewam wodą przegotowaną, letnią.

Buraki umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w ósemki lub drobniej.

Na dnie słoika ułóż ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach, goździki i połowę obranego czosnku. Następnie włóż większą część buraków, znowu czosnek i buraki. Tak do momentu aż ¾ słoika wypełnisz burakami.



Na koniec wlej letnią solankę i tak dociśnij składniki, żeby żaden nie wystawał ponad powierzchnię wody. Dodaj starter, zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce, najlepiej, gdy jest ono też chłodne. Zakwas jest gotowy po ok. 10 dniach / 2 tygodniach. 

 




Po tym czasie zlewam zakwas do butelki lub słoika i wkładam do lodówki.

Mój świąteczny tip:

Zamiast mocno uciskać w słoiku buraki, wkładam do słoika specjalne sitko, które powoduje, że żaden składnik zakwasu nie wypływa na powierzchnię. Takie sito można znaleźć w wielu sklepach i w internecie również. 


 

Zamiast sitka można kupić inne akcesoria tego typu, np. kamienie dociążające. Takich akcesoriów szukajcie pod hasłem: „docisk do przetworów”. Możecie również zainwestować i kupić specjalne słoiki do kiszonek.

Prawda, że zrobienie własnego zakwasu jest proste?

Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam własnego zakwasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może właśnie nadszedł czas na zrobienie go po raz pierwszy? Myślę, że przekonałam Cię tym wpisem, że to nie jest skomplikowane?

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa