Gulasz wieprzowy z łopatki
Od razu
uprzedzam, że nie ma jednego przepisu na gulasz! To będzie moja
wariacja na temat tej potrawy.
W
najprostszej wersji gulasz składa się z mięsa w sosie własnym i
przypraw. Zwykle, aby wzbogacić jego smak, dodajemy do potrawy także
warzywa. Gulasz podajemy przeważnie jako danie główne
z
ziemniakami, makaronem, ryżem czy kaszą i stanowi pyszny, sycący
posiłek.
Spróbujecie? To naprawdę nic trudnego. Sami się zaraz o tym przekonacie.
Gulasz wieprzowy z łopatki.
Składniki na gulasz wieprzowy z łopatki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka (opcjonalnie i najlepiej sezonowo)
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
- 1 papryczka chili (można zastąpić suszem w postaci płatków)
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu do smażenia
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka sosu sojowego - opcjonalnie
Przepis na gulasz wieprzowy z łopatki:
Umyte,
osuszone i pokrojone w kostkę mięso należy najpierw delikatnie
posolić i popieprzyć,
a następnie obtoczyć w papryce wędzonej i
w mące. Mąkę i paprykę wędzoną można zmieszać.
W ten sposób
rozłoży się równomiernie na kawałkach mięsa.
Tak przygotowane mięso podpiec na patelni lub bezpośrednio w garnku na smalcu, lub oleju.
Pod koniec tej czynności dodać drobno posiekane świeże chili, paprykę czerwoną, ostrą paprykę mieloną, marchew pokrojoną w talarki oraz cebulę pokrojoną w kostkę.
Kiedy cebula zrobi się miękka, możemy zalać całość wodą i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny – do miękkości mięsa dodając resztę przypraw.
W nagrodę otrzymamy niewiarygodnie miękkie, kruche mięso w aromatycznym sosie. Naprawdę pycha. Jeśli mięso z sosem wyda wam się nie słone, można go doprawić sosem sojowym. Dodatkową zaletą będzie kolor sosu, który nabierze w ten sposób „głębi”.
Gulasz
można modyfikować według własnych preferencji. Latem dodaję
świeżego pomidora do duszącego się mięsa. Innym razem z większej
porcji mięsa z dodatkiem kluseczek robię pyszną zupę gulaszową,
której przepis już poznaliście.
Gulasz z łopatki
wieprzowej podaję zwykle z ziemniakami lub kaszą, ale domowe
kopytka również będą smaczną opcją na sycący obiad.
To musi być dobre!
OdpowiedzUsuńTak! To jest dobre, a nawet bardzo dobre.
UsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Proszę zrobić, to nie tylko będzie wyglądać przepysznie, ale i pewnie będzie smakował. Smacznego.
Usuń