Gulasz wieprzowy z łopatki

 


Od razu uprzedzam, że nie ma jednego przepisu na gulasz! To będzie moja wariacja na temat tej potrawy.
 

W najprostszej wersji gulasz składa się z mięsa w sosie własnym i przypraw. Zwykle, aby wzbogacić jego smak, dodajemy do potrawy także warzywa. Gulasz podajemy przeważnie jako danie główne
z ziemniakami, makaronem, ryżem czy kaszą i stanowi pyszny, sycący posiłek.

 

Spróbujecie? To naprawdę nic trudnego. Sami się zaraz o tym przekonacie.





Gulasz wieprzowy z łopatki.


 

Składniki na gulasz wieprzowy z łopatki:


  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie i najlepiej sezonowo)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 papryczka chili (można zastąpić suszem w postaci płatków)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu do smażenia
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego - opcjonalnie


Przepis na gulasz wieprzowy z łopatki:


Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso należy najpierw delikatnie posolić i popieprzyć,
a następnie obtoczyć w papryce wędzonej i w mące. Mąkę i paprykę wędzoną można zmieszać.
W ten sposób rozłoży się równomiernie na kawałkach mięsa.

Tak przygotowane mięso podpiec na patelni lub bezpośrednio w garnku na smalcu, lub oleju.

Pod koniec tej czynności dodać drobno posiekane świeże chili, paprykę czerwoną, ostrą paprykę mieloną, marchew pokrojoną w talarki oraz cebulę pokrojoną w kostkę.

Kiedy cebula zrobi się miękka, możemy zalać całość wodą i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny – do miękkości mięsa dodając resztę przypraw.

W nagrodę otrzymamy niewiarygodnie miękkie, kruche mięso w aromatycznym sosie. Naprawdę pycha. Jeśli mięso z sosem wyda wam się nie słone, można go doprawić sosem sojowym. Dodatkową zaletą będzie kolor sosu, który nabierze w ten sposób „głębi”.

Gulasz można modyfikować według własnych preferencji. Latem dodaję świeżego pomidora do duszącego się mięsa. Innym razem z większej porcji mięsa z dodatkiem kluseczek robię pyszną zupę gulaszową, której przepis już poznaliście.

Gulasz z łopatki wieprzowej podaję zwykle z ziemniakami lub kaszą, ale domowe kopytka również będą smaczną opcją na sycący obiad.

 



 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak Dziadek żur kisił ... czyli kiszenie żuru

Wielkanocna baba cytrynowa

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną