Gulasz wieprzowy z łopatki

 


Od razu uprzedzam, że nie ma jednego przepisu na gulasz! To będzie moja wariacja na temat tej potrawy.
 

W najprostszej wersji gulasz składa się z mięsa w sosie własnym i przypraw. Zwykle, aby wzbogacić jego smak, dodajemy do potrawy także warzywa. Gulasz podajemy przeważnie jako danie główne
z ziemniakami, makaronem, ryżem czy kaszą i stanowi pyszny, sycący posiłek.

 

Spróbujecie? To naprawdę nic trudnego. Sami się zaraz o tym przekonacie.





Gulasz wieprzowy z łopatki.


 

Składniki na gulasz wieprzowy z łopatki:


  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie i najlepiej sezonowo)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 papryczka chili (można zastąpić suszem w postaci płatków)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu do smażenia
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego - opcjonalnie


Przepis na gulasz wieprzowy z łopatki:


Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso należy najpierw delikatnie posolić i popieprzyć,
a następnie obtoczyć w papryce wędzonej i w mące. Mąkę i paprykę wędzoną można zmieszać.
W ten sposób rozłoży się równomiernie na kawałkach mięsa.

Tak przygotowane mięso podpiec na patelni lub bezpośrednio w garnku na smalcu, lub oleju.

Pod koniec tej czynności dodać drobno posiekane świeże chili, paprykę czerwoną, ostrą paprykę mieloną, marchew pokrojoną w talarki oraz cebulę pokrojoną w kostkę.

Kiedy cebula zrobi się miękka, możemy zalać całość wodą i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny – do miękkości mięsa dodając resztę przypraw.

W nagrodę otrzymamy niewiarygodnie miękkie, kruche mięso w aromatycznym sosie. Naprawdę pycha. Jeśli mięso z sosem wyda wam się nie słone, można go doprawić sosem sojowym. Dodatkową zaletą będzie kolor sosu, który nabierze w ten sposób „głębi”.

Gulasz można modyfikować według własnych preferencji. Latem dodaję świeżego pomidora do duszącego się mięsa. Innym razem z większej porcji mięsa z dodatkiem kluseczek robię pyszną zupę gulaszową, której przepis już poznaliście.

Gulasz z łopatki wieprzowej podaję zwykle z ziemniakami lub kaszą, ale domowe kopytka również będą smaczną opcją na sycący obiad.

 



 

Komentarze

  1. To musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Proszę zrobić, to nie tylko będzie wyglądać przepysznie, ale i pewnie będzie smakował. Smacznego.

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa