Koktajl – „Buraczkowy power”
Z okazji obchodzonego dzisiaj Dnia Buraka proponuję wykonać prosty koktajl na bazie tego zdrowego warzywa.
O dobrodziejstwach płynących ze spożywania tego cudownego warzywa możecie przeczytać w artykule "Buraki, czyli prawdziwa bomba zdrowotna prosto z warzywniaka", który napisałam specjalnie dla "Magazynu Aromat" z myślą o dzisiejszym święcie.
Koktajl – „Buraczkowy power” - składniki:
- 1 mały buraczek
- 1 plaster arbuza (bez pestek i zielonej skórki)
- 1 grapefruita (sam miąższ)
- 1 zielony ogórek (bez skórki)
- kilka listków mięty
- woda – do uzupełnienia
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Koktajl – „Buraczkowy power” - przepis:
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać wody oraz miodu (opcjonalnie) i zblendować na gładko.
Jeśli koktajl wychodzi za gęsty można dodać do niego więcej wody.
Podawać lekko schłodzony.
Z tych samych składników użytych do przygotowania koktajlu możecie przygotować syty śniadaniowy shake.
Wystarczy tylko dodać do koktajlu połówkę awokado i 2 łyżki
płatków owsianych i wszystko dokładnie raz jeszcze zblendować.
Zapisuje i chetnie zrobie sobie taki napoj mocy :D
OdpowiedzUsuńNa pewno nie pożałujesz.
UsuńNiech moc buraczków będzie z Tobą <3
Czy burak powinien być surowy? Nie będzie problemu ze zblendowaniem?
OdpowiedzUsuńMłode buraczki zazwyczaj nie są twarde. Gdyby jednak się okazało, że masz kłopoty, to zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
UsuńA próbowałaś kiszonego buraka? Jak dla mnie - najlepszy antybiotyk.
OdpowiedzUsuńKiszony burak i inne kiszonki są mi znane. Przepis na kiszonego buraka, a właściwie zakwas był pierwszym wpisem na blogu :)
Usuńhttps://sekretymaleiduze.blogspot.com/2013/06/sezon-buraczany-przed-nami-czyli.html
Kiszę też młodą botwinkę :)
https://sekretymaleiduze.blogspot.com/2013/06/sezon-buraczany-przed-nami-czyli.html
Uważam, że to w czasach pandemii najlepszy sposób na wspomaganie organizmu i budowanie odporności dietą. Kiszonki są the best!
Ależ to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne - koniecznie spróbuj.
OdpowiedzUsuń