Koktajl – „Buraczkowy power”


 

Z okazji obchodzonego dzisiaj Dnia Buraka proponuję wykonać prosty koktajl na bazie tego zdrowego warzywa.
O dobrodziejstwach płynących ze spożywania tego cudownego warzywa możecie przeczytać w artykule "Buraki, czyli prawdziwa bomba zdrowotna prosto z warzywniaka", który napisałam specjalnie dla "Magazynu Aromat" z myślą o dzisiejszym święcie.

 

Koktajl – „Buraczkowy power” - składniki:

  • 1 mały buraczek
  • 1 plaster arbuza (bez pestek i zielonej skórki)
  • 1 grapefruita (sam miąższ)
  • 1 zielony ogórek (bez skórki)
  • kilka listków mięty
  • woda – do uzupełnienia
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

 

Koktajl – „Buraczkowy power” - przepis:

Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać wody oraz miodu (opcjonalnie) i zblendować na gładko.

Jeśli koktajl wychodzi za gęsty można dodać do niego więcej wody.

Podawać lekko schłodzony.

 

Z tych samych składników użytych do przygotowania koktajlu możecie przygotować syty śniadaniowy shake. 

Wystarczy  tylko dodać do koktajlu połówkę awokado i 2 łyżki płatków owsianych i wszystko dokładnie raz jeszcze zblendować.


Komentarze

  1. Zapisuje i chetnie zrobie sobie taki napoj mocy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie pożałujesz.
      Niech moc buraczków będzie z Tobą <3

      Usuń
  2. Czy burak powinien być surowy? Nie będzie problemu ze zblendowaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młode buraczki zazwyczaj nie są twarde. Gdyby jednak się okazało, że masz kłopoty, to zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.

      Usuń
  3. A próbowałaś kiszonego buraka? Jak dla mnie - najlepszy antybiotyk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiszony burak i inne kiszonki są mi znane. Przepis na kiszonego buraka, a właściwie zakwas był pierwszym wpisem na blogu :)
      https://sekretymaleiduze.blogspot.com/2013/06/sezon-buraczany-przed-nami-czyli.html

      Kiszę też młodą botwinkę :)
      https://sekretymaleiduze.blogspot.com/2013/06/sezon-buraczany-przed-nami-czyli.html

      Uważam, że to w czasach pandemii najlepszy sposób na wspomaganie organizmu i budowanie odporności dietą. Kiszonki są the best!

      Usuń
  4. To jest pyszne - koniecznie spróbuj.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa