Jak zadbać o blaszki i inne formy do wypieków
Twoje
blaszki i formy do pieczenia są ciągle pordzewiałe, zarysowane i brzydkie?
Są na to sposoby!
BLASZKI OCYNOWANE
Blaszki i
formy ocynkowane są najczęściej spotykane i używane do wypieków w naszych kuchniach.
Nie wolno
myć ich w zmywarkach, bo po takim zabiegu czyszczącym bardzo prawdopodobne
jest, że zaczną rdzewieć.
Blachy ocynowane myjemy pod bieżącą wodą z użyciem
delikatnych detergentów.
Ważne jest, aby zaraz po umyciu wytrzeć je dokładnie
do sucha.
Nie należy też dopuszczać do kontaktu takich blach z kwasami z
owoców, bo tworzą się na ich powierzchni ciemne, nieestetyczne przebarwienia.
W
przypadku wypieków z dodatkiem owoców najlepiej wyłożyć taką blachę papierem do
pieczenia.
BLASZKI Z POWŁOKĄ NIEPRZYWIERAJĄCĄ (teflonowe i inne)
Jeżeli chcecie cieszyć się długo idealnym stanem takiego rodzaju blach – traktujcie je z należytą starannością.
Nie myjcie ich w zmywarkach, a podobnie
jak blaszki ocynowane pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu.
Nie należy kroić
w nich ciast, bo bardzo łatwo można zarysować i uszkodzić powierzchnię
nieprzywierającą.
Zbyt gwałtowne zmiany temperatur mogą również zaszkodzić
blachom z powierzchnią nieprzywierającą.
Blachy poddane takim zmianom potrafią
ulec zniszczeniu i stracić bezpowrotnie swoje „magiczne właściwości”.
Do ich mycia
nie używajcie przypadkiem ostrych i metalowych gąbek – one również mogą
zarysować delikatną powłokę blaszki.
Jeżeli z jakichś powodów blaszka mimo wszystko się przypali lub ciasto zbyt mocno
przywrze do blachy, to przed jej czyszczeniem należy namoczyć ją w letniej
wodzie (może być z dodatkiem detergentu) i poczekać aż pozostałości ciasta same
odejdą.
FORMY SYLIKONOWE
Formy
silikonowe w przeciwieństwie do tych z
powłokami nieprzywierającymi znoszą zarówno temperatury niskie, jak i wysokie.
Możecie
je myć pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentów, jak i w zmywarkach (choć ja
nigdy tego nie robię).
Jedyne czego należy unikać przy ich używaniu i
czyszczeniu to ostre przedmioty (np. noże), które mogą je trwale uszkodzić.
NACZYNIA CERAMICZNE I ŻAROODPORNE
Naczynie ceramiczne i żaroodporne są
trwałe i wytrzymałe. Łatwo utrzymać je w czystości i nie rdzewieją.
Można
czyścić je pod bieżącą wodą, jak i w zmywarkach. Jeśli zdarzy się Wam coś w nich
przypalić – bardzo łatwo usuniecie z nich przypalone fragmenty.
Można używać
drapiących przyborów kuchennych lub metalowych czyścików.
Należy natomiast uważać na nagłe
zmiany temperatury, które mogą skończyć się pęknięciem naczynia.
Jak już mówiłam to bardzo trwałe i
wytrzymałe formy – jednak mogą nie przetrwać upadku na podłogę – uważajcie na
nie.
Na
zakończenie kilka uniwersalnych i niezawodnych sposobów na wyczyszczenie
Waszych blaszek z tłuszczu, rdzy i przypalonych części.
Sposób na usunięcie tłuszczu z blachy za pomocą soli.
Na blachę wysyp równomiernie grubą
warstwę zwykłej soli kuchennej i wstaw blachę do mocno nagrzanego piekarnika.
Wyciągnij dopiero, wtedy gdy sól na
blasze zrobi się brązowa (wchłonie tłuszcz).
Po wystudzeniu blachy usuń z niej
sól, a blachę umyj pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu. Blachę starannie
wytrzyj do sucha.
Domowa pasta do czyszczenia blach
Z sody oczyszczonej i wody utlenionej
przyrządzamy gęstą pastę o konsystencji pasty do zębów.
Soda nie jest toksyczna
dla środowiska i trudno jest ją przedawkować.
Przygotowaną pastę nakładamy równomiernie na zabrudzoną blachę i pozostawiamy ją na 10-15 minut.
Następnie blaszkę posypujemy solą i delikatnie czyścimy gąbeczką.
Po tym zabiegu płuczemy blaszkę i dobrze osuszamy.
I
jeszcze jeden skuteczny sposób na mocno przypalone blaszki, formy lub garnki
Nalej letnią wodę do przypalonego
naczynia, dodaj kostkę, której używasz do zmywarki. Pozostaw naczynie z kostką
na kilka długich godzin, a najlepiej na noc.
Jeśli przypalenia są duże, można bardziej podgrzać wodę z kostką do zmywania.
Po kilku godzinach wylać wodę z detergentem i wyszorować naczynie.
Najczęściej
używam tego sposobu do mocno przypalonych garnków i zawsze skutkuje.
Oj no to wiem dlaczego zniszczylam swoje blaszki, myje je w zmywarce :(
OdpowiedzUsuńOj :(
UsuńMam nadzieję, że teraz Twoje blaszki i foremki będą śliczne i dłużej Ci posłużą. Ja nawet silikonowych nie myję już w zmywarce. Lepiej je na chwilę namoczyć w wodzie z płynem, niż włożyć do zmywarki. Fajnie, że artykuł się przydał.
Dzięki za komentarz <3
Przydatne wskazówki. Polubiłam wszelkie formy i akcesoria silikonowe :)
OdpowiedzUsuńFajnie, ja używam ich najczęściej do wypieku babeczek albo tart lub ciast owocowych - nie niszczą się wtedy blachy od kwasów owocowych.
Usuń