Jak zadbać o blaszki i inne formy do wypieków





Twoje blaszki i formy do pieczenia są ciągle pordzewiałe, zarysowane i brzydkie?

Są na to sposoby!



BLASZKI OCYNOWANE

 

 
Blaszki i formy ocynkowane są najczęściej spotykane i używane do wypieków w naszych kuchniach.
 
Nie wolno myć ich w zmywarkach, bo po takim zabiegu czyszczącym bardzo prawdopodobne jest, że zaczną rdzewieć. 
 
Blachy ocynowane myjemy pod bieżącą wodą z użyciem delikatnych detergentów. 
 
Ważne jest, aby zaraz po umyciu wytrzeć je dokładnie do sucha.  
 
Nie należy też dopuszczać do kontaktu takich blach z kwasami z owoców, bo tworzą się na ich powierzchni ciemne, nieestetyczne przebarwienia. 
 
W przypadku wypieków z dodatkiem owoców najlepiej wyłożyć taką blachę papierem do pieczenia.



BLASZKI Z POWŁOKĄ NIEPRZYWIERAJĄCĄ (teflonowe i inne)

 


Jeżeli chcecie cieszyć się długo idealnym stanem takiego rodzaju blach – traktujcie je z należytą starannością.  
 
Nie myjcie ich w zmywarkach, a podobnie jak blaszki ocynowane pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu.  
 
Nie należy kroić w nich ciast, bo bardzo łatwo można zarysować i uszkodzić powierzchnię nieprzywierającą. 
 
Zbyt gwałtowne zmiany temperatur mogą również zaszkodzić blachom z powierzchnią nieprzywierającą. 
 
Blachy poddane takim zmianom potrafią ulec zniszczeniu i stracić bezpowrotnie swoje „magiczne właściwości”.  
 
Do ich mycia nie używajcie przypadkiem ostrych i metalowych gąbek – one również mogą zarysować delikatną powłokę blaszki.
 
Jeżeli z jakichś powodów blaszka mimo wszystko się przypali lub ciasto zbyt mocno przywrze do blachy, to przed jej czyszczeniem należy namoczyć ją w letniej wodzie (może być z dodatkiem detergentu) i poczekać aż pozostałości ciasta same odejdą.
  

FORMY SYLIKONOWE

 


Formy silikonowe  w przeciwieństwie do tych z powłokami nieprzywierającymi znoszą zarówno temperatury niskie, jak i wysokie. 
 
Możecie je myć pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentów, jak i w zmywarkach (choć ja nigdy tego nie robię). 
 
Jedyne czego należy unikać przy ich używaniu i czyszczeniu to ostre przedmioty (np. noże), które mogą je trwale uszkodzić.




NACZYNIA CERAMICZNE I ŻAROODPORNE



Naczynie ceramiczne i żaroodporne są trwałe i wytrzymałe. Łatwo utrzymać je w czystości i nie rdzewieją. 
 
Można czyścić je pod bieżącą wodą, jak i w zmywarkach. Jeśli zdarzy się Wam coś w nich przypalić – bardzo łatwo usuniecie z nich przypalone fragmenty. 
 
Można używać drapiących przyborów kuchennych lub metalowych czyścików.
 
Należy natomiast uważać na nagłe zmiany temperatury, które mogą skończyć się pęknięciem naczynia.
 
Jak już mówiłam to bardzo trwałe i wytrzymałe formy – jednak mogą nie przetrwać upadku na podłogę – uważajcie na nie.


Na zakończenie kilka uniwersalnych i niezawodnych sposobów na wyczyszczenie Waszych blaszek z tłuszczu, rdzy i przypalonych części.


 

Sposób na usunięcie tłuszczu z blachy za pomocą soli.


 
Na blachę wysyp równomiernie grubą warstwę zwykłej soli kuchennej i wstaw blachę do mocno nagrzanego piekarnika. 
 
Wyciągnij dopiero, wtedy gdy sól na blasze zrobi się brązowa (wchłonie tłuszcz). 
 
Po wystudzeniu blachy usuń z niej sól, a blachę umyj pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu. Blachę starannie wytrzyj do sucha.

Domowa pasta do czyszczenia blach


Z sody oczyszczonej i wody utlenionej przyrządzamy gęstą pastę o konsystencji pasty do zębów. 
 
Soda nie jest toksyczna dla środowiska i trudno jest ją przedawkować.

Przygotowaną pastę nakładamy równomiernie na zabrudzoną blachę i pozostawiamy ją na 10-15 minut. 
 
Następnie blaszkę posypujemy solą i delikatnie czyścimy gąbeczką. 
 
Po tym zabiegu płuczemy blaszkę i dobrze osuszamy.
 


I jeszcze jeden skuteczny sposób na mocno przypalone blaszki, formy lub garnki
 

Nalej letnią wodę do przypalonego naczynia, dodaj kostkę, której używasz do zmywarki. Pozostaw naczynie z kostką na kilka długich godzin, a najlepiej na noc.
 
Jeśli przypalenia są duże, można bardziej podgrzać wodę z kostką do zmywania. Po kilku godzinach wylać wodę z detergentem i wyszorować naczynie. 
 
Najczęściej używam tego sposobu do mocno przypalonych garnków i zawsze skutkuje. 






Komentarze

  1. Oj no to wiem dlaczego zniszczylam swoje blaszki, myje je w zmywarce :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj :(
      Mam nadzieję, że teraz Twoje blaszki i foremki będą śliczne i dłużej Ci posłużą. Ja nawet silikonowych nie myję już w zmywarce. Lepiej je na chwilę namoczyć w wodzie z płynem, niż włożyć do zmywarki. Fajnie, że artykuł się przydał.
      Dzięki za komentarz <3

      Usuń
  2. Przydatne wskazówki. Polubiłam wszelkie formy i akcesoria silikonowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, ja używam ich najczęściej do wypieku babeczek albo tart lub ciast owocowych - nie niszczą się wtedy blachy od kwasów owocowych.

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa