Jak zadbać o blaszki i inne formy do wypieków





Twoje blaszki i formy do pieczenia są ciągle pordzewiałe, zarysowane i brzydkie?
Są na to sposoby!



BLASZKI OCYNOWANE

Blaszki i formy ocynkowane są najczęściej spotykane i używane do wypieków
w naszych kuchniach.
Nie wolno myć ich w zmywarkach, bo po takim zabiegu czyszczącym bardzo prawdopodobne jest, że zaczną rdzewieć. Blachy ocynowane myjemy pod bieżącą wodą z użyciem delikatnych detergentów. Ważne jest, aby zaraz po umyciu wytrzeć je dokładnie do sucha. Nie należy też dopuszczać do kontaktu takich blach z kwasami z owoców, bo tworzą się na ich powierzchni ciemne, nieestetyczne przebarwienia. W przypadku wypieków z dodatkiem owoców najlepiej wyłożyć taką blachę papierem do pieczenia.



BLASZKI Z POWŁOKĄ NIEPRZYWIERAJĄCĄ (teflonowe i inne)

Jeżeli chcecie cieszyć się długo idealnym stanem takiego rodzaju blach – traktujcie je z należytą starannością. Nie myjcie ich w zmywarkach, a podobnie jak blaszki ocynowane pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu. Nie należy kroić w nich ciast, bo bardzo łatwo można zarysować i uszkodzić powierzchnię nieprzywierającą. Zbyt gwałtowne zmiany temperatur mogą również zaszkodzić blachom z powierzchnią nieprzywierającą. Blachy poddane takim zmianom potrafią ulec zniszczeniu i stracić bezpowrotnie swoje „magiczne właściwości”. Do mycia nie używajcie przypadkiem ostrych i metalowych gąbek – one również mogą zarysować delikatną powłokę blaszki.
Jeżeli z jakichś powodów blaszka mimo wszystko się przypali lub ciasto zbyt mocno przywrze do blachy, to przed jej czyszczeniem należy namoczyć ją w letniej wodzie (może być z dodatkiem detergentu) i poczekać aż pozostałości ciasta same odejdą.
  

FORMY SYLIKONOWE

Formy silikonowe  w przeciwieństwie do tych z powłokami nieprzywierającymi znoszą zarówno temperatury niskie jak i wysokie. Możecie je myć pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentów jak i w zmywarkach (choć ja nigdy tego nie robię). Jedyne czego należy unikać przy ich używaniu i czyszczeniu to ostre przedmioty (np. noże), które mogą je trwale uszkodzić.




NACZYNIA CERAMICZNE I ŻAROODPORNE

Naczynie ceramiczne i żaroodporne są trwałe i wytrzymałe. Łatwo utrzymać je w czystości i nie rdzewieją. Można czyścić je pod bieżącą wodą jak i w zmywarkach. Jeśli zdarzy się Wam coś w nich przypalić – bardzo łatwo usuniecie z nich przypalone fragmenty. Można używać drapiących przyborów kuchennych lub metalowych czyścików.
Należy natomiast uważać na nagłe zmiany temperatury, które mogą skończyć się pęknięciem naczynia.
Jak już mówiłam to bardzo trwałe i wytrzymałe formy – jednak mogą nie przetrwać upadku na podłogę – uważajcie na nie.


Na zakończenie kilka uniwersalnych i niezawodnych sposobów na wyczyszczenie Waszych blaszek z tłuszczu, rdzy i przypalonych części.


Sposób na usunięcie tłuszczu z blachy za pomocą soli.

Na blachę wysyp równomiernie grubą warstwę zwykłej soli kuchennej i wstaw blachę do mocno nagrzanego piekarnika.
Wyciągnij dopiero wtedy gdy sól na blasze zrobi się brązowa (wchłonie tłuszcz). Po wystudzeniu blachy usuń z niej sól, a blachę umyj pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu. Blachę starannie wytrzyj do sucha.

Domowa pasta do czyszczenia blach.

Z sody oczyszczonej i wody utlenionej przyrządzamy gęstą pastę o konsystencji pasty do zębów. Soda nie jest toksyczna dla środowiska i trudno jest ją przedawkować.
Przygotowaną pastę nakładamy równomiernie na zabrudzoną blachę i pozostawiamy ją na 10-15 minut. Następnie blaszkę posypujemy solą i delikatnie czyścimy gąbeczką. Po tym zabiegu płuczemy blaszkę i dobrze osuszamy.


I jeszcze jeden skuteczny sposób na mocno przypalone blaszki, formy lub garnki.

Nalej letnią wodę do przypalonego naczynia, dodaj kostkę, której używasz do zmywarki. Pozostaw naczynie z kostką na kilka długich godzin, a najlepiej na noc.
Jeśli przypalenia są duże, można bardziej podgrzać wodę z kostką do zmywania. Po kilku godzinach wylać wodę z detergentem i wyszorować naczynie. Najczęściej używam tego sposobu do mocno przypalonych garnków i zawsze skutkuje. 






Komentarze

  1. Oj no to wiem dlaczego zniszczylam swoje blaszki, myje je w zmywarce :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj :(
      Mam nadzieję, że teraz Twoje blaszki i foremki będą śliczne i dłużej Ci posłużą. Ja nawet silikonowych nie myję już w zmywarce. Lepiej je na chwilę namoczyć w wodzie z płynem, niż włożyć do zmywarki. Fajnie, że artykuł się przydał.
      Dzięki za komentarz <3

      Usuń

Publikowanie komentarza

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza.

Popularne posty z tego bloga

Jak Dziadek żur kisił ... czyli kiszenie żuru

Puszysta babka Babci Marii, … czyli babka piaskowa II

Pierogi raz …. Czyli pierogi z soczewicy i mięsa