Klasyczna pasta jajeczna




Pasta jajeczna należy do moich ulubionych. Robię ją na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Jednak wersja klasyczna zawsze się sprawdza. Tę pastę robi się szybko.

 

Składniki:

  • 4 jaja ugotowane na twardo – najlepsze te od „kur szczęśliwych”
  • garść szczypiorku
  • 1 łyżka (do zupy) śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
 
Pastę można wykonać w blenderze albo w misce z użyciem widelca.

Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Rozdrobnić jaja - dzisiaj zrobiłam to w misce za pomocą widelca, dodałam łyżeczkę musztardy, łyżkę gęstej śmietany, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam dokładnie i pasta była gotowa.

Prawda, że proste? 


Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa