Piwoszki
Znam wiele przekąsek i jak wiadomo, przekąski potrafią się różnić między sobą. Jedne są słodkie i kaloryczne, inne słone i tłuste oraz bardzo kaloryczne.
Są i przekąski fit, ale w większości nie często goszczą na naszych stołach, choć każdy zdaje sobie sprawę, że są i zdrowe i niskokaloryczne. Cóż, taka natura człowieka, takie i jego słabości, grzeszki …
Dziś przekąska, która smakuje wszystkim moim domownikom i znajomym. Piwoszki, bo o nich mowa to maleńkie ciasteczka z kminkiem (bo te uwielbiamy najbardziej) lub z innymi dodatkami (czarnuszką, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, makiem i tak naprawdę z tym, co do głowy przychodzi …)
Wykonanie jest proste i szybkie, a z porcji podanej w przepisie wychodzi naprawdę spora torba ciasteczek.
Przechowuję je w moich
metalowych puszkach lub papierowych torbach.
Składniki na piwoszki:
- 3,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka śmietany 30%
- 6-8 dag drożdży świeżych
- 25 dag margaryny
- sól (czubata łyżeczka)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- opcjonalnie: kminek, zioła prowansalskie, rozmaryn, czarnuszka, mak
- 1 jajo
Przepis na piwoszki:
Rozrobić drożdże w cukrze z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i lekko podgrzanej śmietany i mąki pszennej. Dobrze wymieszać i zaczekać aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją objętość (np. o 2 razy).
W międzyczasie mąkę krupczatkę wysypać na stolnicy lub umieścić w misie miksera.
Dodać masło lub margarynę i połączyć jedno z drugim rozdrabniając tłuszcz. Ja wyrabiam swoje ciasto w misie robotem – używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta.
Kiedy drożdże wyrosną, a mąka połączy się z masłem – dodać powolutku drożdży do mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę. Pozostawić na kilka chwil do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na kilka równych części i wyłożyć na stolnicę dodając do każdej części ciasta po 1-2 łyżeczki ulubionych przypraw lub ziół.
Następnie ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać kieliszkiem lub maleńką foremką ciastka.
Maleńkie ciasteczka o dowolnych kształtach wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym jajkiem - odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć).
Ciastka piec kilkanaście minut (w zależności od piekarnika od 10 do 20 minut) w 175 stopniach Celsjusza (ciastka wkładamy do zimnego piekarnika lub leciutko nagrzanego).
Ciasteczka podaję jako przekąska samodzielna (doskonale sprawdza się podczas gry w karty) lub jako wyśmienity dodatek do piwa.
W międzyczasie mąkę krupczatkę wysypać na stolnicy lub umieścić w misie miksera.
Dodać masło lub margarynę i połączyć jedno z drugim rozdrabniając tłuszcz. Ja wyrabiam swoje ciasto w misie robotem – używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta.
Kiedy drożdże wyrosną, a mąka połączy się z masłem – dodać powolutku drożdży do mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę. Pozostawić na kilka chwil do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na kilka równych części i wyłożyć na stolnicę dodając do każdej części ciasta po 1-2 łyżeczki ulubionych przypraw lub ziół.
Następnie ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać kieliszkiem lub maleńką foremką ciastka.
Maleńkie ciasteczka o dowolnych kształtach wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym jajkiem - odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć).
Ciastka piec kilkanaście minut (w zależności od piekarnika od 10 do 20 minut) w 175 stopniach Celsjusza (ciastka wkładamy do zimnego piekarnika lub leciutko nagrzanego).
Ciasteczka podaję jako przekąska samodzielna (doskonale sprawdza się podczas gry w karty) lub jako wyśmienity dodatek do piwa.
Inspiring story there. What happened after?
OdpowiedzUsuńGood luck!
It depends, I do not know :)
OdpowiedzUsuń