Piwoszki





Znam wiele przekąsek i jak wiadomo, przekąski potrafią się różnić między sobą. Jedne są słodkie i kaloryczne, inne słone i tłuste oraz bardzo kaloryczne.

Są i przekąski fit, ale w większości nie często goszczą na naszych stołach, choć każdy zdaje sobie sprawę, że są i zdrowe i niskokaloryczne. Cóż, taka natura człowieka, takie i jego słabości, grzeszki …

 

Dziś przekąska, która smakuje wszystkim moim domownikom i znajomym. Piwoszki, bo o nich mowa to maleńkie ciasteczka z kminkiem (bo te uwielbiamy najbardziej) lub z innymi dodatkami (czarnuszką, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, makiem i tak naprawdę z tym, co do głowy przychodzi …)

Wykonanie jest proste i szybkie, a z porcji podanej w przepisie wychodzi naprawdę spora torba ciasteczek.

Przechowuję je w moich metalowych puszkach lub papierowych torbach.



Składniki na piwoszki:

  • 3,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 6-8 dag drożdży świeżych
  • 25 dag margaryny
  • sól (czubata łyżeczka)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • opcjonalnie: kminek, zioła prowansalskie, rozmaryn, czarnuszka, mak
  • 1 jajo


Przepis na piwoszki:
 
Rozrobić drożdże w cukrze  z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i lekko podgrzanej śmietany i mąki pszennej. Dobrze wymieszać i zaczekać aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją objętość (np. o 2 razy).

W międzyczasie mąkę krupczatkę wysypać na stolnicy lub umieścić w misie miksera.

Dodać masło lub margarynę i połączyć jedno z drugim rozdrabniając tłuszcz. Ja wyrabiam swoje ciasto w misie robotem – używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta.

Kiedy drożdże wyrosną, a mąka połączy się z masłem – dodać powolutku drożdży do mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę. Pozostawić na kilka chwil do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na kilka równych części i wyłożyć na stolnicę dodając do każdej części ciasta po 1-2 łyżeczki ulubionych przypraw lub ziół.

Następnie ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać kieliszkiem lub maleńką foremką ciastka.

Maleńkie ciasteczka o dowolnych kształtach wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je  rozmąconym jajkiem - odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć).

Ciastka piec kilkanaście minut  (w zależności od piekarnika od 10 do 20 minut) w 175 stopniach Celsjusza (ciastka wkładamy do zimnego piekarnika lub leciutko nagrzanego).

Ciasteczka podaję jako przekąska samodzielna (doskonale sprawdza się podczas gry w karty) lub jako wyśmienity dodatek do piwa.


Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa