Jesienny napar imbirowy z goździkami i cytryną
Lato, lato i po lecie… a w "telewizorni" zapowiadają kilka dni intensywnych opadów.
Na domiar złego na dworze zaczęło być już szaro i buro, a w dodatku zimno.
Gdzie się podziała ta nasza piękna złota jesień? Czyżby podobnie jak babie lato zapomniała do nas zawitać?
Niestety, obawiam się, że na razie pozostaną nam tylko ciepłe skarpety, chusteczki do własnego użytku i gorące, rozgrzewające napary.
Na domiar złego na dworze zaczęło być już szaro i buro, a w dodatku zimno.
Gdzie się podziała ta nasza piękna złota jesień? Czyżby podobnie jak babie lato zapomniała do nas zawitać?
Niestety, obawiam się, że na razie pozostaną nam tylko ciepłe skarpety, chusteczki do własnego użytku i gorące, rozgrzewające napary.
Być może uchronią nas lub pomogą zwalczyć uciążliwe stany podgorączkowe, przeziębienie i katar …
Jednym z takich naparów jest prosty w zrobieniu i skuteczny napar imbirowy z goździkami, miodem i cytryną. W dodatku bardzo pyszny i w miarę tani.
To co?
Spróbujecie?
Jednym z takich naparów jest prosty w zrobieniu i skuteczny napar imbirowy z goździkami, miodem i cytryną. W dodatku bardzo pyszny i w miarę tani.
To co?
Spróbujecie?
- 1 kubek lub szklanka wrzątku
- 1 obrany ze skórki plaster imbiru (ok.5 mm)
- 5-8 szt. goździków
- ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Do szklanki lub kubeczka wrzucamy goździki. Można je wcześniej rozbić w moździerzu.
Plaster imbiru kroimy na maleńkie kawałeczki lub siekamy i dodajemy do naczynia (kubek lub szklanka).
Z połowy cytrynki odkrajmy plaster, a z reszty wyciskamy sok i umieszczamy wszystko w naczyniu, które sobie przygotowaliśmy.
Zalewamy wszystko wrzątkiem i przykrywamy spodeczkiem, aby się dobrze zaparzyło.
Gdy napar przestygnie – dodajemy łyżkę miodu, mieszamy i pijemy, póki ciepłe.
W stanach podgorączkowych i w czasie pierwszych dni przeziębienia wypijam taki kubek co 1-2 godziny i tak przez cały dzień.
Plaster imbiru kroimy na maleńkie kawałeczki lub siekamy i dodajemy do naczynia (kubek lub szklanka).
Z połowy cytrynki odkrajmy plaster, a z reszty wyciskamy sok i umieszczamy wszystko w naczyniu, które sobie przygotowaliśmy.
Zalewamy wszystko wrzątkiem i przykrywamy spodeczkiem, aby się dobrze zaparzyło.
Gdy napar przestygnie – dodajemy łyżkę miodu, mieszamy i pijemy, póki ciepłe.
W stanach podgorączkowych i w czasie pierwszych dni przeziębienia wypijam taki kubek co 1-2 godziny i tak przez cały dzień.
Zazwyczaj pomaga i łagodzi objawy.
Można taki napar przygotować sobie do dużego termosu – wystarczy zwiększyć proporcje.
Można taki napar przygotować sobie do dużego termosu – wystarczy zwiększyć proporcje.
IMBIR – poza wieloma innymi właściwościami działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i rozgrzewająco
GOŹDZIKI – to przyprawa o szerokim zastosowaniu.
Mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe, znieczulające i odświeżające oraz wykrztuśne. Są skutecznym przeciwutleniaczem. Zawierają dużo magnezu, wapnia, witaminy A, C, K oraz kwasów Omega 3
Mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe, znieczulające i odświeżające oraz wykrztuśne. Są skutecznym przeciwutleniaczem. Zawierają dużo magnezu, wapnia, witaminy A, C, K oraz kwasów Omega 3
CYTRYNA – ze względu na dużą ilość witaminy C (53 mg/100 g) ma właściwości wspomagające odporność organizmu oraz łagodzące jesienne infekcje.
MIÓD – powszechnie znany i szanowany jako naturalny środek prozdrowotny.
Działa bakteriobójczo, wzmacniająco, uodparniająco i odżywczo oraz przeciwzapalnie i oczyszczająco.
MIÓD – powszechnie znany i szanowany jako naturalny środek prozdrowotny.
Działa bakteriobójczo, wzmacniająco, uodparniająco i odżywczo oraz przeciwzapalnie i oczyszczająco.
Ps. Wybaczcie jakość zdjęć, ale mój aparat odmówił posłuszeństwa, a aparat w telefonie nie dał rady :(



uwielbiam taka rozgrzewajaca "herbatke" ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis Ci się spodobał. Zachęcam do sprawdzenia innych napoi, koktajli i naparów na moim blogu. Jest już tego troszeczkę :)
OdpowiedzUsuń