DNI ALERGII I NIETOLERANCJI POKARMOWEJ - relacja
21-23 października 2016 r. w Centrum Targowo-Kongresowym PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie, już po raz trzeci, odbyły się jedyne takie w Polsce DNI ALERGII
I NIETOLERANCJI POKARMOWEJ i jak sama nazwa wskazuje były w całości poświęcone alergii, nietolerancji pokarmowej, a także zdrowemu i ekologicznemu stylowi życia.
I NIETOLERANCJI POKARMOWEJ i jak sama nazwa wskazuje były w całości poświęcone alergii, nietolerancji pokarmowej, a także zdrowemu i ekologicznemu stylowi życia.
Z tego powodu w minioną niedzielę razem z moją koleżanką Kasią wyruszyłyśmy z Puław wczesnym i mglistym rankiem by chociaż przez jeden dzień posłuchać ciekawych wykładów, wziąć udział
w warsztatach kulinarnych, porozmawiać z autorami książek (którzy się mieli okazję promować swoje książki), spotkać i przeprowadzić ciekawe rozmowy z producentami oraz importerami zdrowej żywności i produktów bezglutenowych.
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej odbywały się w trzech głównych sektorach tematycznych, które wzajemnie się przenikały
i doskonale ze sobą współgrały
GLUTEN & FREE FROM: to żywność i napoje bez glutenu, bez laktozy i innych alergenów
SKIN CARE: to dermokosmetyki, kosmetyki pielęgnacyjne, odzież specjalistyczna
HOME, HEALTH CARE&MED: były to sprzęty AGD
i medyczne, środki czystości, pościel, środki na roztocza, placówki medyczne, ośrodki wypoczynkowe
Dni Alergii były połączone z ECORGANICA, czyli targami zdrowych i ekologicznych produktów naturalnych, ekologicznych oraz vege, które doskonale współgrały z jeszcze jednym dodatkowym panelem EKO-NATURA ( w całości poświęcony był spotkaniom z ekspertami żywienia, lekarzami
i specjalistami z zakresu profilaktyki zdrowia, a także coachami
oraz autorami książek kulinarnych.
Uczestnicy tego interesującego wydarzenia mieli szansę na uzyskanie profesjonalnych informacji jak skutecznie zapobiegać
i leczyć alergię, skonsultować się ze specjalistą, wykonać bezpłatny test i zapoznać się z bogatą ofertą wystawców.
Na tę wspaniałą imprezę zostałam zaproszona przez Katarzynę Karus-Wysocką – autorkę książki Polski Przewodnik Paleo
i autorki bloga Cook it Lean za co jeszcze raz bardzo dziękuję. Pani Katarzyna miała podczas imprezy stoisko, na którym promowała swoją najnowszą, pięknie wydaną książkę zawierającą wiedzę na temat diety Paleo, (książka zawiera dużo ciekawych przepisów, a wszystko zostało opatrzone dużymi
i kolorowymi fotkami potraw, których autorką jest p. Kasia). Nasze spotkanie było bardzo sympatyczne. Podczas krótkiej rozmowy mogłam dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat diety, którą stosuje i propaguje p. Katarzyna, wymieniłyśmy również merytoryczne uwagi na tematy blogerskie
i fotograficzne.
Równie interesujące spotkanie, odbyłyśmy z autorką książek
o kuchni bez pszenicy. Osobiście poznałyśmy miłą i otwartą p. Martę Szloser – autorkę takich książek jak: Kuchnia polska bez pszenicy, Święta bez pszenicy, Bez pszenicy na każdą okazję oraz autorkę bloga Na kuchennym Progu. Nasze spotkanie było poprzedzone interesującym wykładem na temat glutenu w kuchni, potrawach bezglutenowych, mozolnej pracy przy tworzeniu receptur i przepisów na potrawy bezglutenowe. Wydawnictwo Bukowy Las, które to jest wydawcą książek
p. Marty posiada również szereg innych ciekawych pozycji książkowych, którym trudno było się oprzeć.
Nie mogłyśmy wysłuchać każdego wykładu, odwiedzić każdego stoiska czy wziąć udział w super warsztatach kulinarnych bo ze względu na bogaty program i małą ilość czasu było to po prostu nie możliwe. Z bogatej oferty wykładów wraz z Katarzyną zdecydowałyśmy się na wykład zorganizowany przez Fundację Szczęśliwi bez cukru. Przedstawicielka fundacji dietetyczka p. Monika Bocian wygłosiła interesujący wykład „Cukier a odporność”, a na stoisku fundacyjnym przez prawie cały dzień odbywały się warsztaty kulinarne „kulki mocy (pralinki)”. Uczestnicy warsztatów mogli wziąć udział w pokazie i nauczyć się jak samemu w domu przygotować słodycze bez dodatku cukru
z kaszy jaglanej, karobu, nerkowców z dodatkiem ksylitolu,
a także „rafaello” z wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym.
Bardzo interesujące i energetyczne było także spotkanie z Anną Krasucką – autorką Akademi Pięciu Smaków (dietetykiem leczniczym), która wraz z dr n.med. Danutą Myłek (alergolog, dermatolog), Dorotą Łapą (dietetyk, specjalista medycyny naturalnej) przeprowadziły ciekawy wykład Rola oczyszczania organizmu w alergii. Czy warto robić detox?.
Pomiędzy wykładami przemierzałyśmy kilometry stoisk ze zdrową, hipoalergiczną żywnością, zawierałyśmy znajomości, zbierałyśmy materiały, degustowałyśmy produkty.
Było interesująco, intensywnie i bardzo, bardzo miło. Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej były skierowane do wszystkich zmagających się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, ale również do wszystkich osób, które świadomie podchodzą do swojego życia i zdrowia, pragną zapoznać się z nowościami na rynku, spotkać z ekspertami lub czuły potrzebę i chęć, by coś zmienić w sposobie odżywiania, myślenia, czy dbania o siebie.
Późnym wieczorem, z nowymi pomysłami wróciłyśmy bezpiecznie do domu.
Podobnie jak Kasia czułam ogromny niedosyt po niedzielnym wyjeździe, ale może nic straconego bo już w sobotę wybieram się znów do Nadarzyna na GASTRO SHOW gdzie mam nadzieję spotkać najznamienitszych szefów kuchni by usłyszeć trochę nowinek ze świata kuchni, dowiedzieć się czegoś ciekawego się
i nauczyć. Wszak zdrowy styl życia to nie tylko teoria, ale przede wszystkim praktyka :)
Widzę, że naprawdę świetnie się bawiłaś ;) Ale mam pytanie, czy mi się wydaje czy Sante powiększa ofertę? Bo na zdjęciach masz jedynie ciasteczka, których sobie nie przypominam...
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jeśli chodzi o Sante to ja również widziałam te ciasteczka pierwszy raz.
UsuńA jeśli chodzi o imprezę to było naprawdę super i interesująco w przeciwieństwie do dzisiejszego Gastro show :( jak dla mnie poziom słaby mimo licznych atrakcji. Sami wystawcy narzekali, duży rozgardiasz i mnóstwo niedoróbek