Takie to proste ... czyli ... szpinak i roszponka z rzodkiewkami i zielonym ogórkiem w lekkim sosie włoskim
Nie mogłam przekonać swoich mężczyzn do szpinaku aż wreszcie się udało. Co prawda tylko w wersji na surowo, ale zawsze to już coś.
Jak mawiają … pierwsze koty za płoty :)
Do dzisiejszego obiadu przygotowałam lekką, wiosenną sałatę.
Potrzebne będzie:
- 1 opakowanie roszponki
- ½ opakowania szpinaku w liściach (świeżych)
- 3 niewielkie ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewki
- 5-8 pomidorków koktajlowych
Na sos:
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta: soli, pieprzu, bazylii suszonej
- 1 łyżeczka posiekanego drobno koperku
- 1 łyżeczka posiekanej drobno kolendry
Liście roszponki i szpinaku dokładnie umyć pod bieżącą wodą
i osuszyć. Dodać pokrojone w plasterki ogórki i rzodkiewkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub ćwiartki i również dodać do sałaty.
Teraz pozostaje już tylko wykonanie sosu.
Z wymienionych składników najpierw przygotować podstawowy sos winegret czyli połączyć oliwę, cytrynę i cukier lub miód
i dobrze wymieszać. Następnie dodać resztę składników
i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Powstałym sosem polać przygotowaną sałatę.
Mała zagadka: ciekawe czy zgadniecie, który z chłopaków skusił się na szpinak? :)
takie proste, a takie pyszne! mnie nie musisz do szpinaku przekonywać ; ) uwielbiam pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuń