Pascha bakaliowo – waniliowa


Nie wiele czasu zostało do Świąt, a tak wiele mam do zrobienia. Sekundy, gonią minuty, minuty poganiają godziny, dzień goni za dniem i proszę – rozpoczął się Wielki Tydzień.

Przepiękna Palma siedzi wygodnie w wazonie i spogląda na mnie badawczo … 
Organizacja Świąt, życie zawodowe, moje pasje, obowiązki domowe, hobby, lekcje angielskiego, lekcje fotografii, życie rodzinne, życie towarzyskie i sama nie wiem, co jeszcze wirują wokół mnie jak wielki czarny potwór, który chce mnie zjeść!!! AAAA!!!!
 
STOP!

Mała czarna z odrobiną mleka, kawałek kartki lub notes
i długopis załatwią sprawę i pomogą uporządkować ten chaos panujący w moim życiu i mojej głowie. 
 
Na początek rzeczy najważniejsze do zrobienia, bez których Święta po prostu nie mogą się obejść lub po prostu się nie odbędą. 
 
Na drugiej karcie lista potraw do przygotowania. 
 
Trzecia lista to lista zakupów. 
 
Czwarta to lista najważniejsza!!! Delegowanie zadań :) Kto i kiedy może mi pomóc ??? 
Trzeba się nad tym dobrze zastanowić i najlepiej uzgodnić wszystko wcześniej, tak aby wszyscy wiedzieli jakie zadania i czynności mają do wykonania w jakim czasie. Kiedy już wszystko zostało pięknie rozpisane – mogę zająć się tym, co lubię najbardziej, czyli małym gotowaniem, a i czas na kosmetyczkę, czy fryzjera również się znajdzie :)

Dziś proponuję pierwszą z potraw typowo wielkanocnych: paschę bakaliowo-waniliową.
 
Składniki:
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 20 dag masła
  • szklanka słodkiej śmietany 12 proc.
  • 30 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • laska wanilii
  • 20 dag posiekanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce, żurawina)


Jak wykonać: 
 
Żółtka należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Można to zrobić na parze. Do masy jajecznej dodać  śmietankę zagotowaną z laską wanilii. Całość jeszcze chwilę podgrzewaj, stale mieszając, ale nie gotując!!!
 
Odstawić z ognia i przestudzić, a gdy przestygnie, wyjąć wanilię, dodać masło, trzykrotnie zmielony ser i dokładnie połączyć mieszając delikatnie.
Na koniec wsypać bakalie i  wymieszać. 

Masę przełóż do formy z gazą (może być sito lub doniczka z dziurką, lub sito), obciąż i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin do odsączenia. Po tym czasie przełóż masę serową do właściwej formy również w gazie lub w foli spożywczej – w celu ułatwienia sobie jej wyjęcia tuż przed podaniem na stół. 

Przed podaniem dekoruj kandyzowanymi owocami i podawaj  lekko schłodzoną.


Komentarze

  1. Mi też ciągle na wszystko brakuje czasu, zaraz po Świętach C. ma urodziny, cała rodzina się zjedzie...
    Pascha wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas, czas, czas ... najbardziej brakuje go nam wtedy, kiedy go nam najbardziej potrzeba ... wtedy najszybciej uciekają minuty, a wskazówki zegara urządzają sobie wyścigi wokół tarczy.
      Przedłuży Ci się Ginie okres świętowania z powodu urodzin C. Najlepsze życzenia dla C :) już dziś z tego miejsca ...
      Cieszę się, że Ci się moja pascha podoba. Jest też pyszna. Gwarantuję :)
      Wszystkiego dobrego na Święta, niech czas choć na chwilę się zatrzyma, albo przynajmniej zwolni. Niech będzie ciepło i radośnie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa