Chłodnik litewski (na własnym zakwasie)
Upalne dni w końcu nadejdą i wtedy w naszych kuchennych menu zagoszczą na dobre zupy owocowe
i chłodniki.
Chciałam Wam dzisiaj zaproponować prosty przepis na chłodnik.
Tak prosty, że przyrządzić go można rano przed wyjściem do pracy lub na uczelnię, albo tuż przed podaniem obiadu w upalny dzień.
Oczywiście wersja pełna to chłodnik na zakwasie (własnej roboty) - naturalnym ukiszonym barszczu z buraczków, ale dla leniuszków
i bardzo zapracowanych mam wersję soft – równie udaną …
I kochani bez kompleksów!
Do niedawna ja też nie miałam czasu na takie zabawy w „kiszonki”, przetwory i inne bajery …
Wiadomo praca na dwóch etatach wymaga niezłej organizacji, a czasem po prostu się nie chce lub otrzymuje się od losu inne ciekawsze propozycji, niż stanie przy garach od świtu do nocy …
Co nie oznacza, że teraz tak nie jest.
Składniki:
- 1 duży kubek jogurtu naturalnego
- 1 butelka zsiadłego mleka
- 1 pęczek botwiny
- 1 pęczek koperku
- 1 zielony ogórek,
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- 0,5 l ukiszonego kwasu buraczanego własnej roboty lub karton soku z buraków z jabłkiem
- 1-2 ząbki czosnku
- Ocet winny, sól, cukier, pieprz
Wykonanie:
Pęczek buraków z liśćmi dobrze obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Zarówno buraczki, jak i liście
z łodyżkami drobno pokroić i wrzucić na osoloną gotującą się wodę z dodatkiem kilku łyżek octu.
Gdy buraczki będą miękkie (15-20 min) przecedzić je na sicie i pozostawić do przestygnięcia…
Ogórek obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Podobnie postąpić z rzodkiewką.
Czerwoną paprykę umyć i wydrążyć z nasion, pokroić w paski, a następnie w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, połączyć z przestudzoną botwinką, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z jogurtem i zsiadłym mlekiem.
Następnie dodać ostrożnie naturalny barszcz ukiszony z buraków ćwikłowych lub sok buraczany (z kartonu) i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.
Na samym końcu dodać drobno posiekany koperek.
Chłodnik prawie gotowy … wystarczy teraz go dobrze schłodzić przed podaniem w lodówce.
Gwarantuję "pychotę", orzeźwienie w upalne dni i zdrowy naturalny posiłek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post