piątek, 30 czerwca 2017

Domowe, letnie frappe.




Siedzę sobie w niewielkim, zielonym domku na Mazurach
i wymyślam drinki, koktajle i inne napoje na tegoroczny sezon.
Frappe powstała z potrzeby serca, gdyż jak niektórzy wiedzą - dzień bez kawy jest dla mnie dniem straconym, a nie ma to jak mrożona kawa w upalne, letnie popołudnie.
Frappe to grecka kawa mrożona. W mojej wersji wygląda tak 😊

Składniki:

  • 100-150ml zimnego mleka
  • 1 filiżanka espresso lub 30-50ml zaparzonej kawy 
  • kilka kostek lodu
  • opcjonalnie: cukier, cynamon, kardamon, imbir i inne ulubione przyprawy do kawy, lody waniliowe lub śmietankowe

Wykonanie:

Zaparzyć mocną kawę lub zrobić espresso. Ja do kawy dodaję odrobinkę kardamonu, małą szczyptę cynamonu, a w leniwe, gorące popołudnia siekany, świeży imbir oraz niewielką ilość cukru muskovado.
Do szejkera (a jeśli go nie macie - wystarczy zwykły słoik
z nakrętką) wlać mleko, dodać lód i dokładnie wymieszać potrząsając słoikiem lub szejkerem tak długo, aż powstanie gruba, gęsta, mocna mleczna piana.
Piankę wlewamy do wysokiej i najlepiej dobrze schłodzonej szklanki, a następnie przelewamy do niej delikatnie zaparzoną wcześniej kawę. Zimna frappe - gotowa!
Uwaga! jeśli zamierzacie przygotować swoje frappe z lodami to kolejność dodawania składników jest następująca:
  • gałka lodów
  • mleczna piana
  • espresso lub parzona kawa

Upalnego lata Wam życzę, słońca i pysznego frappe!

To tutaj właśnie teraz pracuję 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)