środa, 15 kwietnia 2015

Takie to proste ... czyli ... szpinak i roszponka z rzodkiewkami i zielonym ogórkiem w lekkim sosie włoskim


Nie mogłam przekonać swoich mężczyzn do szpinaku aż wreszcie się udało. Co prawda tylko w wersji na surowo, ale zawsze to już coś.
Jak mawiają … pierwsze koty za płoty :)
Do dzisiejszego obiadu przygotowałam lekką, wiosenną  sałatę.
 

Potrzebne będzie:
  • 1 opakowanie roszponki
  • ½ opakowania szpinaku w liściach (świeżych)
  • 3 niewielkie ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 5-8 pomidorków koktajlowych
Na sos:
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu
  • ¼  łyżeczki kurkumy
  • szczypta: soli, pieprzu, bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno kolendry

Liście roszponki i szpinaku dokładnie umyć pod bieżącą wodą
i osuszyć. Dodać pokrojone w plasterki ogórki i rzodkiewkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub ćwiartki i również dodać do sałaty.
Teraz pozostaje już tylko wykonanie sosu.
Z wymienionych składników najpierw przygotować podstawowy sos winegret czyli połączyć oliwę, cytrynę i cukier lub miód
i dobrze wymieszać. Następnie dodać resztę składników
i ponownie wszystko dokładnie wymieszać.  Powstałym sosem polać przygotowaną sałatę.





Mała zagadka: ciekawe czy zgadniecie, który z chłopaków skusił się na szpinak?  :)

1 komentarz:

  1. takie proste, a takie pyszne! mnie nie musisz do szpinaku przekonywać ; ) uwielbiam pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)