Przepyszne i chrupiące ciasteczka owsiane

 


Przepyszne i chrupiące ciasteczka owsiane


Ten przepis na przepyszne i chrupiące ciasteczka owsiane jest bardzo prosty, a ciasteczka zrobisz szybko i nie potrzebujesz do tego nawet miksera. 

Wystarczy miska, waga i łyżka.

Przepis dostałam od przyjaciółki, ale troszeczkę go zmodyfikowałam.

 




Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g masła, roztopionego
  • 2 jajka (w przepisie od przyjaciółki było jedno)
  • 100 g cukru (można stosować biały lub brązowy)
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g drobno posiekanych różnych bakalii – dałam po trochu orzechów włoskich i laskowych, płatków migdałowych i żurawiny (w oryginale było 50 g rodzynek lub innych suszonych owoców (opcjonalnie))
  • Szczypta soli


Wykonanie:

W małej misce roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. 

Gdy masło jest chłodne, dodaj do niego jaja i dokładnie wymieszaj.

W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki (płatki owsiane, bakalie i żurawinę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól.

Do miski z suchymi składnikami dodaj wymieszane wcześniej masło z jajami.

Wymieszaj wszystko dokładnie, aż uzyskasz jednolitą masę.

Przygotuj miseczkę z wodą. 

Zwilż w wodzie dłonie i nabieraj ciasto formując z niego niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Układaj je na blaszce do wypieków wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie dociśnij do papieru spłaszczając (jeśli nie lubisz babrać dłoni w cieście – pomocne będą tutaj rękawice nitrylowe. Nie trzeba wtedy nawet zwilżać dłoni).
Pamiętaj o zostawieniu odstępów! Ciasteczka w czasie pieczenia rosną.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią na złoty kolor.

Po wyjęciu z piekarnika przełóż ciasteczka do ostygnięcia na kratkę, a jeśli jej nie masz zostaw na blaszce.


Uwaga! 

Do bakali możesz dodać również takie ziarna jak siemię lniane, sezam, słonecznik czy pestki z dyni. Można również dodać posiekaną czekoladę.


Bądźcie kreatywni i chrupiącego smacznego.




 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa