Przepyszne i chrupiące ciasteczka owsiane
Przepyszne i chrupiące ciasteczka owsiane
Ten przepis na przepyszne i chrupiące ciasteczka owsiane jest bardzo prosty, a ciasteczka zrobisz szybko i nie potrzebujesz do tego nawet miksera.
Wystarczy miska, waga i łyżka.
Przepis
dostałam od przyjaciółki, ale troszeczkę go
zmodyfikowałam.
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 100 g masła, roztopionego
- 2 jajka (w przepisie od przyjaciółki było jedno)
- 100 g cukru (można stosować biały lub brązowy)
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g drobno posiekanych różnych bakalii – dałam po trochu orzechów włoskich i laskowych, płatków migdałowych i żurawiny (w oryginale było 50 g rodzynek lub innych suszonych owoców (opcjonalnie))
- Szczypta soli
Wykonanie:
W małej misce roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
Gdy masło jest chłodne, dodaj do niego jaja i dokładnie wymieszaj.
W
dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki (płatki owsiane,
bakalie i żurawinę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
i sól.
Do miski z suchymi składnikami dodaj
wymieszane wcześniej masło z jajami.
Wymieszaj
wszystko dokładnie, aż uzyskasz jednolitą masę.
Przygotuj
miseczkę z wodą.
Zwilż w wodzie dłonie i nabieraj ciasto formując z niego niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Układaj
je na blaszce do wypieków wyłożoną papierem do pieczenia i
delikatnie dociśnij do papieru spłaszczając (jeśli nie lubisz
babrać dłoni w cieście – pomocne będą tutaj rękawice
nitrylowe. Nie trzeba wtedy nawet zwilżać dłoni).
Pamiętaj
o zostawieniu odstępów! Ciasteczka w czasie pieczenia rosną.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią na złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika przełóż ciasteczka do ostygnięcia na kratkę, a jeśli jej nie masz zostaw na blaszce.
Uwaga!
Do bakali możesz dodać również takie ziarna jak siemię lniane, sezam, słonecznik czy pestki z dyni. Można również dodać posiekaną czekoladę.
Bądźcie kreatywni i chrupiącego smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post