Ciastka daktylowe z migdałami

 


 

 Ciastka daktylowe z migdałami

 

Ciastka daktylowe z migdałami robi się bardzo szybko i bardzo prosto. Przepis podstawowy to tylko trzy składniki. 

Te ciasteczka robi się bez tłuszczu i bez mąki. Są w 100% wegańskie.

Świąteczną wersję tych ciasteczek wzbogaciłam o skórkę pomarańczową i przyprawę piernikową.

Inspiracją były ciasteczka daktylowe od @inmykitchen_pl

Przepis podstawowy:

  • 200 g migdałów
  • 100 g daktyli
  • 25 ml wrzątku
  • szczypta soli


dodatkowo można wzbogacić ciastka o:

  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej


Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zblendować na gładką masę.

Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć.

Do formowania kulek najlepiej zwilżać dłonie, bo ciasto lubi przykleić się do rąk.

Piec w temperaturze 220⁰C przez 5 do 10 minut.

Są pyszne!


 

Trzymam je w puszce.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa