Ciastka daktylowe z migdałami
Ciastka daktylowe z migdałami
Ciastka daktylowe z migdałami robi się bardzo szybko i bardzo prosto. Przepis podstawowy to tylko trzy składniki.
Te ciasteczka robi się bez tłuszczu i bez mąki. Są w 100% wegańskie.
Świąteczną wersję tych ciasteczek wzbogaciłam o skórkę pomarańczową i przyprawę piernikową.
Inspiracją były ciasteczka daktylowe od @inmykitchen_pl
Przepis podstawowy:
- 200 g migdałów
- 100 g daktyli
- 25 ml wrzątku
- szczypta soli
dodatkowo można wzbogacić ciastka o:
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zblendować na gładką masę.
Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze do
pieczenia wyłożonej papierem. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć.
Do formowania kulek najlepiej zwilżać dłonie, bo ciasto lubi przykleić się do rąk.
Piec w temperaturze 220⁰C przez 5 do 10 minut.
Są pyszne!
Trzymam je w puszce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post