Domowa jarzynka
Domowa „jarzynka” – bez soli i bez polepszaczy!
Od wielu lat nie
używam kupnej przyprawy typu „jarzynka”, „vegeta”, „ziarenka
smaku” lub inne tego typu wynalazki.
Mam swój sposób
na doprawianie moich potraw. Zwykle używam w swojej kuchni ziół i
to właśnie nimi staram się przede wszystkim doprawiać zupy, sosy,
mięsa, zapiekanki.
Na mojej półce z przyprawami
znajdziecie również tzw. jarzynkę tyle, że przygotowaną
przeze mnie z suszonych warzyw i ziół. Moja jarzynka wyróżnia się
przede wszystkim tym, że nie znajdziecie w niej ani grama
soli!
Zrobienie takiej jarzynki trwa u mnie zwykle 10
minut.
Robię ją z suszonych warzyw i ziół.
Składniki domowej jarzynki:
300 g suszonych warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula)
2 łyżki suszonego lubczyku
2 łyżki suszonej natki pietruszki
1 łyżkę suszonego koperku
2 - 3 łyżki suszonej kurkumy
10 ziaren ziela angielskiego
*15 ziaren pieprzu – opcjonalnie
*10 liści laurowych – opcjonalnie
*1 łyżeczka
suszonego czosnku (może być mielony lub granulowany)
Sposób wykonania domowej jarzynki:
Warzywa suszone mielę w blenderze razem z wszystkimi ziołami oprócz kurkumy. Dopiero do zmielonych warzyw i ziół dodaję kurkumę.
Mieszam wszystko razem i przesypuję do słoiczków.
Z podanych warzyw i ziół wychodzi porcja mieszcząca się w półlitrowym słoiku.
Moje tipy:
- Suszone warzywa możesz kupić w sklepie. Wystarczy wybrać takie z dobrym składem. Sklepy ze zdrową żywnością mają w swojej ofercie takie skarby.
- Czosnek zamieniam czasem na czosnek niedźwiedzi.
- Czasem dodaję zamiast czosnku grzyby suszone (najlepiej oczywiście borowiki), a czasem suszone pomidory.
- Fani papryki mogą dodać mielonej papryki słodkiej lub wędzonej. Paprykę dodajemy jak kurkumę – dopiero po zmieleniu innych warzyw i ziół.
- Jeśli nie masz blendera kielichowego możesz użyć młynka do kawy lub moździerz.
- Tak przygotowana domowa przyprawa jest fajnym i niezobowiązującym prezentem (jadalnym) dla znajomych lub rodziny.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post