Domowa jarzynka


 Domowa „jarzynka” – bez soli i bez polepszaczy!


Od wielu lat nie używam kupnej przyprawy typu „jarzynka”, „vegeta”, „ziarenka smaku” lub inne tego typu wynalazki.

Mam swój sposób na doprawianie moich potraw. Zwykle używam w swojej kuchni ziół i to właśnie nimi staram się przede wszystkim doprawiać zupy, sosy, mięsa, zapiekanki.

Na mojej półce z przyprawami znajdziecie również tzw. jarzynkę tyle, że przygotowaną przeze mnie z suszonych warzyw i ziół. Moja jarzynka wyróżnia się przede wszystkim tym, że nie znajdziecie w niej ani grama soli!

Zrobienie takiej jarzynki trwa u mnie zwykle 10 minut. 

Robię ją z suszonych warzyw i ziół.




Składniki domowej jarzynki:

300 g suszonych warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula)

2 łyżki suszonego lubczyku

2 łyżki suszonej natki pietruszki

1 łyżkę suszonego koperku

2 - 3 łyżki suszonej kurkumy

10 ziaren ziela angielskiego

*15 ziaren pieprzu – opcjonalnie

*10 liści laurowych – opcjonalnie

*1 łyżeczka suszonego czosnku (może być mielony lub granulowany)

Sposób wykonania domowej jarzynki:

Warzywa suszone mielę w blenderze razem z wszystkimi ziołami oprócz kurkumy. Dopiero do zmielonych warzyw i ziół dodaję kurkumę. 

Mieszam wszystko razem i przesypuję do słoiczków.

Z podanych warzyw i ziół wychodzi porcja mieszcząca się w półlitrowym słoiku.

Moje tipy:

- Suszone warzywa możesz kupić w sklepie. Wystarczy wybrać takie z dobrym składem. Sklepy ze zdrową żywnością mają w swojej ofercie takie skarby.

- Czosnek zamieniam czasem na czosnek niedźwiedzi.

- Czasem dodaję zamiast czosnku grzyby suszone (najlepiej oczywiście borowiki), a czasem suszone pomidory.

- Fani papryki mogą dodać mielonej papryki słodkiej lub wędzonej. Paprykę dodajemy jak kurkumę – dopiero po zmieleniu innych warzyw i ziół.

- Jeśli nie masz blendera kielichowego możesz użyć młynka do kawy lub moździerz.

- Tak przygotowana domowa przyprawa jest fajnym i niezobowiązującym prezentem (jadalnym) dla znajomych lub rodziny.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa