Wielkanocna galareta drobiowa z warzywami


 

Przed chwilą skończyłam przygotowywać wielkanocną galaretę drobiową z warzywami, taką jak przygotowywała moja mama.

Galareta jest drobiowa z dodatkiem warzyw z rosołu i jajem na twardo.

Składniki:

  • Mięso z kurczaka gotowanego w rosole
  • 1-2 marchewki z ugorowanego rosołu
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki groszku zielonego
  • 2-3 jajka na twardo
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1,5 l rosołu
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie:

Pomijam całkowicie etap pierwszy, czyli ugotowanie rosołu na mięsie z kurczaka.

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki.

Wyjąć mięso z rosołu, przestudzić i oddzielić od kości i skóry. Dobrze nadają się do galarety piersi 
i uda, ale inne części też się nadają – trzeba tylko dokładnie obrać kurczaka. 

Obrane mięso posiekać drobno.

Marchewkę z rosołu pokroić w drobną kosteczkę.

Z żelatyny i rosołu przygotować wywar do galarety. Najlepiej zrobić to zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu żelatyny. Zalewę dosolić i popieprzyć do smaku.

W naczyniu (u mnie forma do baby) układać warstwami: jajko, mięso, groszek wymieszany
z kukurydzą i marchewką. Zalać niewielką ilością wywaru (do przykrycia składników) i ponownie ułożyć mięso, groszek wymieszany z kukurydzą i marchewką. I tak do skończenia się składników.

Dopełnić resztą wywaru. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego! 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa