Wielkanocna galareta drobiowa z warzywami
Przed chwilą skończyłam przygotowywać wielkanocną galaretę drobiową z warzywami, taką jak przygotowywała moja mama.
Galareta jest drobiowa z dodatkiem warzyw z rosołu i jajem na twardo.
Składniki:
- Mięso z kurczaka gotowanego w rosole
- 1-2 marchewki z ugorowanego rosołu
- 0,5 puszki kukurydzy
- 0,5 puszki groszku zielonego
- 2-3 jajka na twardo
- 1 opakowanie żelatyny
- 1,5 l rosołu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomijam całkowicie etap pierwszy, czyli ugotowanie rosołu na mięsie z kurczaka.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki.
Wyjąć mięso z rosołu, przestudzić i oddzielić od kości i skóry. Dobrze nadają się do galarety piersi
i uda, ale inne części też się nadają – trzeba tylko dokładnie obrać kurczaka.
Obrane mięso posiekać drobno.
Marchewkę z rosołu pokroić w drobną kosteczkę.
Z żelatyny i rosołu przygotować wywar do galarety. Najlepiej zrobić to zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu żelatyny. Zalewę dosolić i popieprzyć do smaku.
W naczyniu (u mnie forma do baby) układać warstwami: jajko, mięso, groszek wymieszany
z kukurydzą i marchewką. Zalać niewielką ilością wywaru (do przykrycia składników) i ponownie ułożyć mięso, groszek wymieszany z kukurydzą i marchewką. I tak do skończenia się składników.
Dopełnić resztą wywaru. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego!
Zrobię jutro :)
OdpowiedzUsuńWczoraj, dzisiaj, jutro - zawsze dobra :)
UsuńKlasyka sama się broni. Obowiązkowe na każde święta.
OdpowiedzUsuńZgadza się.
UsuńStare ale zawsze jare. Polska tradycja. Wolę jednak bardziej studzininę
OdpowiedzUsuńJak zrobię to wrzucę przepis.
UsuńCiekawa forma tej galareki.
OdpowiedzUsuńTym razem zrobiłam ją w formie na babę wielkanocną.
Usuń