Wiosenna sałatka z komosą ryżową (quinoa)
Mam dzisiaj dla Was propozycję nie do odrzucenia. Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z rzodkiewką, zielonym ogórkiem i koperkiem. Niby nic, a zobaczycie jakie dobre.
Przepis na tą pyszność dostałam kiedyś od Małgośki z bloga Jedz i Smakuj - ileż tam pyszności!
Składniki:
1/2 szklanki komosy ryżowej
1/2 dużego ogórka szklarniowego
1 pęczek rzodkiewki
1/2 cytryny
1-2 łyżek stołowych oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 mały pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
Przepis:
Komosę ugotować. Wystudzić.
Ogórka zielonego umyć, przekroić na pół. Można obrać ze skórki, ale nie trzeba. Pokroić go w średniej wielkości kosteczkę. Podobnie zrobić z rzodkiewką.
Wycisnąć sok z połówki cytryny i polać nim zmieszane nowalijki i komosę ryżową.
Umyć, osuszyć i poszatkować koperek na drobno razem z łodyżkami i dodać do sałatki.
Wystarczy już tylko polać sałatkę olejem lnianym lub oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem i gotowe.
Życzę smacznego!
JAK UGOTOWAĆ KOMOSĘ RYŻOWĄ (QUINOA)
Przepłukaną komosę umieszczam w garnku, zalewam zimną wodą w proporcji 1:1,5 lub 1:2 , dodaję szczyptę soli i doprowadzam do zagotowania się kaszy.
Następnie zmniejszam moc palnika do minimum, przykrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu do czasu aż komosa nie wchłonie całej wody, a jej ziarenka nie popękają.
Teraz możesz napić się ze mną wirtualnej kawy, jeśli doceniasz moją pracę i to, co robię na blogu, oraz na Instagramie jako szkatulkacook i jako bronikowskajoana
Za pomocą aplikacji buycoffee możesz kupić mi kawę, której chętnie się z tobą napiję i za którą z góry pięknie dziękuję 💗.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post