Wiosenna sałatka z komosą ryżową (quinoa)


 

Mam dzisiaj dla Was propozycję nie do odrzucenia. Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z rzodkiewką, zielonym ogórkiem i koperkiem. Niby nic, a zobaczycie jakie dobre.

Przepis na tą pyszność dostałam kiedyś od Małgośki z bloga Jedz i Smakuj - ileż tam pyszności!


Składniki:

1/2 szklanki komosy ryżowej

1/2 dużego ogórka szklarniowego

1 pęczek rzodkiewki

1/2 cytryny

1-2 łyżek stołowych oleju lnianego lub oliwy z oliwek

1 mały pęczek koperku

sól, pieprz do smaku


Przepis:

Komosę ugotować. Wystudzić.

Ogórka zielonego umyć, przekroić na pół. Można obrać ze skórki, ale nie trzeba. Pokroić go w średniej wielkości kosteczkę. Podobnie zrobić z rzodkiewką.

Wycisnąć sok z połówki cytryny i polać nim zmieszane nowalijki i komosę ryżową.
Umyć, osuszyć i poszatkować koperek na drobno razem z łodyżkami  i dodać do sałatki. 

Wystarczy już tylko polać sałatkę olejem lnianym lub oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem i gotowe.

Życzę smacznego!




JAK UGOTOWAĆ KOMOSĘ RYŻOWĄ (QUINOA)

Przepłukaną komosę umieszczam w garnku, zalewam zimną wodą w proporcji 1:1,5 lub 1:2 , dodaję szczyptę soli i doprowadzam do zagotowania się kaszy. 

Następnie zmniejszam moc palnika do minimum, przykrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu do czasu aż komosa nie wchłonie całej wody, a jej ziarenka nie popękają.

 


 

Teraz możesz napić się ze mną wirtualnej kawy, jeśli doceniasz moją pracę i to, co robię na blogu, oraz na Instagramie jako szkatulkacook i jako bronikowskajoana

Za pomocą aplikacji buycoffee możesz kupić mi kawę, której chętnie się z tobą napiję i za którą z góry pięknie dziękuję 💗.

 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa