Ciasto ucierane z owocami.


Ciasto ucierane z owocami.

Dziecinnie proste ciasto z owocami, do którego przygotowania nie potrzebujecie używać ani wagi, ani miksera. Robi się w 10 minut, piecze w niecałą godzinę, a satysfakcja pozostaje ogromna i zadowolenie. Spróbujecie? 

Dajcie znać w komentarzach, jak Wam poszło? 





Składniki:

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
  • 3 kubeczki mąki pszennej (typ 450)
  • 1 kubeczek cukru
  • 3/4 kubeczka oleju
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g owoców – u mnie dziś maliny i borówki amerykańskie.



Przepis:

Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. 

Do dużej miski wlać jogurt naturalny, a kubek umyć i osuszyć. Posłuży w dalszej części jako miarka.

Do miski z jogurtem wsypujemy 3 kubeczki mąki, 1 kubeczek cukru, cukier wanilinowy, dodajemy jajka, proszek do pieczenia i ¾ kubeczka oleju.

Nie używając miksera, mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do blaszki, wyrównujemy
i układamy na nim owoce. Całość posypujemy kruszonką.

Przepis na kruszonkę

  • 1 łyżka masła (15 g)
  • 1 łyżka cukru (15 g )
  • 2 łyżki mąki (30 g)


Wszystkie składniki zagniatamy do chwili, aż pod palcami zrobią się Wam małe grudki. Posypujemy nimi ciasto.

W tym przepisie kruszonkę można pominąć, a ciasto posypać jedynie po upieczeniu cukrem pudrem lub polać lukrem.

Ciasto ucierane z owocami należy piec przez około 45-50 minut na drugim stopniu wysokości od dołu piekarnika.

Po upieczeniu od razu wyjmujemy ciepłe ciasto z piekarnika i studzimy.

Podany przepis pasuje na blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm, 28 cm x 23,5 (lub o podobnej wielkości) albo tortownicę o średnicy 26 cm. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak Dziadek żur kisił ... czyli kiszenie żuru

Puszysta babka Babci Marii, … czyli babka piaskowa II

Wielkanocna baba cytrynowa