Ciasto ucierane z owocami.
Ciasto ucierane z owocami.
Dziecinnie proste ciasto z owocami, do którego przygotowania nie potrzebujecie używać ani wagi, ani miksera. Robi się w 10 minut, piecze w niecałą godzinę, a satysfakcja pozostaje ogromna i zadowolenie. Spróbujecie?
Dajcie znać w komentarzach, jak Wam poszło?
Składniki:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
- 3 kubeczki mąki pszennej (typ 450)
- 1 kubeczek cukru
- 3/4 kubeczka oleju
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g owoców – u mnie dziś maliny i borówki amerykańskie.
Przepis:
Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Do dużej miski wlać jogurt naturalny, a kubek umyć i osuszyć. Posłuży w dalszej części jako miarka.
Do miski z jogurtem wsypujemy 3 kubeczki mąki, 1 kubeczek cukru, cukier wanilinowy, dodajemy jajka, proszek do pieczenia i ¾ kubeczka oleju.
Nie używając miksera, mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do blaszki, wyrównujemy
i układamy na nim owoce. Całość posypujemy kruszonką.
Przepis na kruszonkę
- 1 łyżka masła (15 g)
- 1 łyżka cukru (15 g )
- 2 łyżki mąki (30 g)
Wszystkie składniki zagniatamy do chwili, aż pod palcami zrobią się Wam małe grudki. Posypujemy nimi ciasto.
W tym przepisie kruszonkę można pominąć, a ciasto posypać jedynie po upieczeniu cukrem pudrem lub polać lukrem.
Ciasto ucierane z owocami należy piec przez około 45-50 minut na drugim stopniu wysokości od dołu piekarnika.
Po upieczeniu od razu wyjmujemy ciepłe ciasto z piekarnika i studzimy.
Podany przepis pasuje na blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm, 28 cm x 23,5 (lub o podobnej wielkości) albo tortownicę o średnicy 26 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post