Paluchy krucho-drożdżowe w ziołach




Paluchy krucho-drożdżowe w ziołach


Składniki na paluchy krucho-drożdżowe w ziołach:


  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • 1/2 szklanka śmietany 30%

  • 3 dag drożdży świeżych

  • 1 łyżka mąki do podsypania - ewentualnie

  • 12 dag masła

  • sól (½ czubatej łyżeczki)

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 jajo (do posmarowania paluchów)

  • ulubione zioła: u mnie kminek, rozmaryn, czarnuszka, tymianek


Przepis na wykonanie paluchów krucho-drożdżowych
w ziołach:


Rozrobić drożdże w cukrze dodać lekko podgrzanej śmietany, łyżkę mąki – zamieszać i zaczekać aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją objętość (o 2 razy).
 

W tym czasie mąkę przesiać i dodać masło i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego. Ja wyrabiam swoje ciasto
w misie robotem – używając końcówki – hak.
 

Kiedy drożdże ze śmietaną wyrosną, a mąka połączy się z masłem – dodać powolutku drożdże do mąki i wyrobić ciasto na „gładko”.
 

Ciasto podzielić na tyle części ile jest rodzajów ziół. Potem każdą część ciasta obsypać niewielką ilością ziół i raz jeszcze zarobić ciasto – może być ręcznie.

Następnie z każdej porcji ciasta (oddzielnie) urywać po niewielkim kawałku ciasta i rolować na paluchy. 

Gotowe, uformowane paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 

Przed włożeniem paluchów do piekarnika – wysmarować paluchy roztrzepanym jajkiem, odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć).
 

Piec ok. 15-20 minut w 175 stopniach Celsjusza (włożyć do zimnego) na złoty kolor. 

Jeśli wyszło Wam więcej paluchów niż na jedną blaszkę, to następne porcje paluchów możecie śmiało wkładać do ciepłego piekarnika …

Są pyszne i chrupiące oraz bardzo delikatne. 

 


 

Komentarze

  1. Mega paluchy, z chęcią bym pochrupał ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Fajnie, że smakowały. To dowód, że przepis sprawdzony!
      Dzięki, że się z nami podzieliłaś.

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa