Paluchy krucho-drożdżowe w ziołach
Paluchy krucho-drożdżowe w ziołach
Składniki na paluchy krucho-drożdżowe w ziołach:
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanka śmietany 30%
3 dag drożdży świeżych
1 łyżka mąki do podsypania - ewentualnie
12 dag masła
sól (½ czubatej łyżeczki)
1 łyżeczka cukru
1 jajo (do posmarowania paluchów)
ulubione zioła: u mnie kminek, rozmaryn, czarnuszka, tymianek
Przepis na wykonanie paluchów krucho-drożdżowych
w ziołach:
Rozrobić
drożdże w cukrze dodać lekko podgrzanej śmietany, łyżkę mąki
– zamieszać i zaczekać aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją
objętość (o 2 razy).
W tym czasie mąkę przesiać i dodać
masło i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego. Ja
wyrabiam swoje ciasto
w misie robotem – używając końcówki
– hak.
Kiedy drożdże ze śmietaną wyrosną, a mąka
połączy się z masłem – dodać powolutku drożdże do mąki i
wyrobić ciasto na „gładko”.
Ciasto
podzielić na tyle części ile jest rodzajów ziół. Potem każdą
część ciasta obsypać niewielką ilością ziół i raz jeszcze
zarobić ciasto – może być ręcznie.
Następnie z każdej porcji ciasta (oddzielnie) urywać po niewielkim kawałku ciasta i rolować na paluchy.
Gotowe, uformowane paluchy układać na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed
włożeniem paluchów do piekarnika – wysmarować paluchy
roztrzepanym jajkiem, odczekać trochę, żeby podrosły 10-15
min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć).
Piec ok. 15-20 minut w 175 stopniach Celsjusza (włożyć do zimnego) na złoty kolor.
Jeśli
wyszło Wam więcej paluchów niż na jedną blaszkę, to
następne porcje paluchów możecie śmiało wkładać do
ciepłego piekarnika …
Są pyszne i chrupiące
oraz bardzo delikatne.
Mega paluchy, z chęcią bym pochrupał ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie upiekłam, są pyszne.
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakowały. To dowód, że przepis sprawdzony!
UsuńDzięki, że się z nami podzieliłaś.