Polędwica z dorsza z solanki


 


Uwielbiam ryby, a najbardziej takie chrupiące prosto z patelni. Niestety o takich muszę na razie zapomnieć. Przez dłuższy czas będę na diecie z ograniczeniem tłuszczu i cholesterolu, więc ryby owszem, ale te chude i na pewno niesmażone na patelni.  Sposób, jaki wybrałam do przygotowania polędwicy z dorsza, jest prosty, oszczędzający energię i czas, a przede wszystkim zdrowy i smaczny.


Dziś przygotowuję rybę w solance, a konkretnie polędwicę z dorsza.
Tym sposobem można przygotować nie tylko dorsza, ale również łososia, tuńczyka, a właściwie każdą rybkę, na którą macie ochotę.


Solanka:

1 litr wody

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

3 gałązki koperku

1 gałązka świeżego rozmarynu

2 gałązki lubczyku lub zielonej pietruszki

5 listków laurowych

3 ziela angielskie i 5 kulek czarnego pieprzu

Wszystkie składniki zagotowujemy w garnku i lekko studzimy.

Do przestudzonej (do 80 stopni Celsjusza) solanki wkładamy rybę pokrojoną na 2,5 cm porcje.

Rybę trzymamy w solance ok. 5-6 minut aż białko ryby się zetnie.
Po tym czasie wykładamy rybę bezpośrednio na talerz.

Podaję z ziemniakami pure z gotowanym selerem i chrzanem. Pycha!

Komentarze

  1. Takiej ryby jeszcze nie jadlam, a z przyjemnoscia poznam jej smak <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego <3 Rybka, mimo że zaparzona w solance nie jest przesolona, a za to soczysta i jędrna.

      Usuń
  2. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa