Sok z buraczka i marchewki

 

 



Sok z buraczka i marchewki

Domowy sok z buraków i marchwi z dodatkiem jabłuszka i cytrynki  to super pyszny i bardzo zdrowy pomysł na porcję warzyw i owoców dla całej rodziny. To również doskonałe połączenie smaków.

Do wykonania tego zdrowego i pysznego soku używam wyciskarki wolnoobrotowej, ale ten sok można zrobić również w sokowirówce.

Składniki na sok z buraczka i marchewki:

  • 2-3 duże, zdrowe buraczki
  • 6 marchewek
  • ½ cytryny (opcjonalnie)
  • 1 jabłko (opcjonalnie)

 

Przepis na sok z buraczka i marchewki:

Warzywa dokładnie oczyścić z piasku i wyszorować pod bieżącą wodą. 

Obciąć końcówki i w razie potrzeby podzielić warzywa na mniejsze części (nie obierać warzyw ze skórki, jeśli jest zdrowa i nieuszkodzona). 

Przepuścić wszystkie składniki przez  wyciskarkę. 

Jeśli korzystacie z sokowirówki sok z cytryny lepiej wycisnąć oddzielnie i dodać do soku
z buraków i marchwi.

Podawać lekko schłodzony.

 

Prawda, że prosty w wykonaniu? A jaki pyszny! Przekonajcie się, namawiam :) 

 

 

 

Przepis ukazał się również w jesiennym wydaniu Magazynu Aromat (2020)

Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa