Odpowiednia dieta dla maturzysty i studenta - porady.
Artykuł pisałam w lutym, kiedy świat tętnił jeszcze życiem, a o pandemii tylko słyszeliśmy i czytaliśmy w książkach...
I nagle Świat się zatrzymał, a ludzkość stanęła w obliczu nowych wyzwań.
I nagle Świat się zatrzymał, a ludzkość stanęła w obliczu nowych wyzwań.
Nie będę zmieniała treści artykułu, bo wierzę i bardzo chciałabym, aby wszystko wróciło do stanu sprzed pandemii koronawirusa.
W tym roku matury się opóźnią, ale mam nadzieję, że wszyscy zainteresowani zdadzą swój pierwszy egzamin dojrzałości na piątkę! Bardzo Wam tego życzę i trzymam mocno kciuki.
W tym roku matury się opóźnią, ale mam nadzieję, że wszyscy zainteresowani zdadzą swój pierwszy egzamin dojrzałości na piątkę! Bardzo Wam tego życzę i trzymam mocno kciuki.
Jak co roku najpierw w maju tysiące młodych
ludzi przystąpi do pierwszego w życiu egzaminu dojrzałości, jakim jest
matura, a następnie w czerwcu studencka brać będzie miała długą i wyczerpującą
sesję.
Zarówno matura jak i sesja to nie lada wysiłek dla młodego organizmu. Zdrowa i urozmaicona dieta może okazać się bardzo pomocna w osiągnięciu
doskonałych wyników. Nic bowiem nie będzie bardziej odpowiednie dla ciała
młodego człowieka jak odpowiednio zbilansowany i prawidłowo przygotowany
posiłek. Brak odpowiednio zmagazynowanych składników odżywczych w organizmie
nie wpłynie pozytywnie na koncentrację ani na wydolność mózgu młodego człowieka.
Kluczowym elementem diety powinno
być u r o z m a i c e n i e. Dieta
zarówno maturzysty,
jak i studenta powinna obfitować codziennie w białko, węglowodany złożone,
„zdrowe” nienasycone kwasy tłuszczowe – omega 3, witaminy (zwłaszcza z grupy B)
i składniki mineralne.
Pieczywo wieloziarniste, gryka, ciemne makarony, ziarnach
zbóż i wieloziarniste płatki śniadaniowe, owies, maniok, groch, soczewica, bób,
warzywa korzeniowe i liściaste to produkty bogate w węglowodany złożone.
W nienasycone kwasy tłuszczowe – omega 3 obfitują tłuste ryby morskie (np. łosoś, tuńczyk, makrela)
oraz siemię lniane (które można dodawać z powodzeniem do zup, sosów i
koktajli), orzechy i oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy,
sojowy).
Białko - źródłem dużej
ilości białka są ryby, jaja, rośliny strączkowe oraz, oczywiście,
mięso.
Witaminy z grupy B (B1, B6, B12,
kwas foliowy). Źródłem tych witamin, podobnie jak białka,
są: mięso, podroby, jaja, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona
roślin strączkowych oraz drożdże, orzechy, warzywa, owoce. Bogate w kwas
foliowy są przede wszystkim: nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica,
groch) i warzywa: sałata, szpinak, kapusta, natka pietruszki, brokuły,
brukselka, szparagi, kalafior.
Składniki mineralne:
żelazo -
źródłem żelaza jest oczywiście czerwone mięso, ale również żółtka jaj oraz warzywa: boćwina,
brukselka, jarmuż, brokuły,
szpinak, natka pietruszki;
cynk - źródłem
cynku jest mięso, krewetki, jaja, kakao, pestki dyni, produkty zbożowe
z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica,
fasola i groch), orzechy oraz sery żółte.
potas - dobrym źródłem potasu są pomidory oraz ziemniaki, ale
także banany, winogrona, nektaryny i morele.
Dobra rada:
- zapomnij o napojach energetyzujących.
Lepsza będzie filiżanka czarnej kawy lub zielonej herbaty.
- pij dużo wody, bo odwodnienie ma wpływ na słabą pracę mózgu. Wypijaj do 2l
wody dziennie.
- zaniechaj wszelkich używek
(papierosy, kawa, alkohol, itp.), które potęgują tylko kłopoty z koncentracją.
- wysypiaj się dobrze, a przed snem
wywietrz dokładnie pomieszczenie.
- walcz ze stresem, gdyż, jak powszechnie wiadomo, ma on negatywny
wpływ na koncentrację i ogólne samopoczucie.
- dbaj o właściwą dietę przez cały
rok, a nie tylko w czasie sesji – twój organizm będzie Ci za to wdzięczny,
a przyswajanie wiedzy będzie szło o wiele szybciej
- myśl pozytywnie :) zdasz
śpiewająco. Wystarczy zadbać o swoją dietę, stworzyć sobie dobre warunki do
nauki i… sumiennie się uczyć.
Literatura:
H. Ciborowska, A. Rudnicka – „Dietetyka”, PZWL
H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda – „Wartość
odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw”
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu
i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Morski Instytut Rybacki: broszura „Zawartość składników odżywczych
i substancji niepożądanych w przetworach rybnych znajdujących się
na polskim rynku” oraz portal http://www.rybynapolskimrynku.pl
Kaliniak A, Florek M, Skałecki P. Profil kwasów tłuszczowych
mięsa, ikry i wątroby ryb. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2015.Artykuł ukazał się w najnowszym, wiosennym Magazynie Aromat 2020
Kochana dla mnie rady juz przeszle ale fajnie wiedziec o wartosciach odzywczych <3
OdpowiedzUsuńU mnie to ostatnia matura w rodzinie :) Następna dopiero jak moje przyszłe wnuki będą ją zdawały :)
UsuńZapomniałam w sumie dopisać, że taka dieta dobra dla wszystkich - nie tylko dla maturzystów i studentów. Pozdrawiam wiosennie, choć wiosna tego roku osobliwa, więc akcja #zostańwdomu #stayhome trwa nadal.