Tofurnik





Tofurnik klasyczny

W tym roku na święta wielkanocne postanowiłam nie piec ani sernika, ani nie robić paschy, bo w latach ubiegłych wszystko zostało i trzeba było dojadać wszystko po świętach. W tym roku postawiłam na pyszną babę drożdżową i mazurki oraz postanowiłam zaskoczyć rodzinę czymś specjalnym, czymś, czego jeszcze nie robiłam w naszym domu.  Padło na sojowy tofurnik.
Z początku nikt się nie połapał, że to sernik z tofu. Wszystkim bardzo smakował i zniknął
z blaszki jako pierwszy.
Przyznaję, skorzystałam z przepisu Jadłonomii modyfikując nieco jej przepis.




Tofurnik – składniki


Spód:


  • 150 g zwykłych kruchych ciastek  (np.  herbatników typu petit beurre)
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 15 dkg orzechów laskowych

Masa tofurnikowa:


  • 400 g tofu naturalnego (u mnie dwie kostki po 200 g)
  • ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 ¼ szklanki mleka kokosowego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 50 g czekolady deserowej
  • ¼ kostki masła
  • do dekoracji: garść płatków migdałowych, lekko uprażonych

     
Przepis
  • Przygotowanie spodu: 

    wszystkie składniki umieściłam w misie blendera i zmiksowałam na grube okruchy. Wysypałam wszystko na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i ubiłam palcami. Po tych zabiegach – wstawiłam tortownicę do lodówki  
 
 

 

  • Przygotowanie masy:


Przede wszystkim ugotować kaszę jaglaną i jeszcze gorącą zmiksować  z pozostałymi składnikami masy poza mlekiem kokosowym i skórką pomarańczową. Ważne by kasza była zmiksowana zaraz po ugotowaniu – ponieważ łatwo się wtedy miksuje na gładką masę. Mleko dolewamy stopniowo, dopiero gdy wszystkie składniki masy połączą się i utworzą gładką masę. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową i tym razem lekko mieszamy.
Jeżeli używacie laski wanilii zamiast ekstraktu – przekrójcie laskę wzdłuż i delikatnie nożem wyskrobcie z jej wnętrza maleńki ziarenka waniliowe.

Czas pieczenia tofurnika podzielony jest trzy etapy


1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą – tak by podczas pieczenia w piekarniku wytworzyła się para wodna. Doda to naszemu wypiekowi wilgotności, która sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej smaczne. Tofurnikową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.

2

po pierwszych 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec dalej przez 45 minut.

3

Po 45 minutach  wyłączyć piekarnik, nie wyjmując tofurnika.
Ma pozostać w piekarniku przez 15 minut.
Dopiero po tym czasie delikatnie go wyjąć i studzić  w temperaturze pokojowej przez 2 – 3 godziny. Ponieważ piekłam swoje ciasto wieczorem – pozostawiłam go do przestygnięcia na całą noc.

  • Przygotowanie polewy:
Po wystudzeniu tofurnika pozostaje już tylko przygotować polewę i udekorować ciasto migdałami.
W tym celu rozpuściłam w kąpieli wodnej czekoladę z masłem dobrze mieszając (do połączenia składników) i po jej lekkim wystudzeniu oblałam nią ciasto. Po wierzchu posypałam obficie płatkami migdałowymi (które można wcześniej lekko podprażyć na patelni). Podawać lekko schłodzony.

Moje ciasto zniknęło w mgnieniu oka




 




Komentarze

  1. koniecznie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób. Przepis łatwy, aczkolwiek wydaje się czasochłonny. Jednak wart każdej minuty przygotowania. Mój wyszedł wilgotny i aromatyczny. Po prostu super!

      Usuń
  2. Oj slinka mi cieknie, zrobie go jak tylko kupie tofu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa jak poszło i czy Ci smakowało? :)

      Usuń
  3. Thanks in support of sharing such a good idea, article is good, thats why i have read it entirely

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello, yes this piece of writing is genuinely pleasant and I have learned lot of things
    from it regarding blogging. thanks.

    OdpowiedzUsuń
  5. Thank you very much for your comment. It was very nice. There are many other blogs. You have to look.

    OdpowiedzUsuń
  6. I feel that is among the most vital info for me.
    And i am satisfied studying your article. But should remark on few basic issues, The site style is ideal,
    the articles is in point of fact great : D. Excellent task, cheers

    OdpowiedzUsuń
  7. Great blog here! Also your web sitge loads up
    fast! What web host are youu using? Can I get your affiliate link
    to your host? I wwish my site loaded up as quickly as yours lol

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa