Tofurnik
Tofurnik klasyczny
W tym roku na święta wielkanocne postanowiłam nie piec
ani sernika, ani nie robić paschy, bo w latach ubiegłych wszystko zostało i
trzeba było dojadać wszystko po świętach. W tym roku postawiłam na pyszną babę
drożdżową i mazurki oraz postanowiłam zaskoczyć rodzinę czymś specjalnym, czymś, czego jeszcze nie robiłam w naszym domu. Padło na sojowy tofurnik.
Z początku nikt się nie połapał, że to sernik z tofu. Wszystkim bardzo smakował i zniknął
z blaszki jako pierwszy.
Przyznaję, skorzystałam z przepisu Jadłonomii modyfikując nieco jej przepis.
Spód:
Masa tofurnikowa:
Polewa:
Przede wszystkim ugotować kaszę jaglaną i jeszcze gorącą zmiksować z pozostałymi składnikami masy poza mlekiem kokosowym i skórką pomarańczową. Ważne by kasza była zmiksowana zaraz po ugotowaniu – ponieważ łatwo się wtedy miksuje na gładką masę. Mleko dolewamy stopniowo, dopiero gdy wszystkie składniki masy połączą się i utworzą gładką masę. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową i tym razem lekko mieszamy.
Jeżeli używacie laski wanilii zamiast ekstraktu – przekrójcie laskę wzdłuż i delikatnie nożem wyskrobcie z jej wnętrza maleńki ziarenka waniliowe.
1
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą – tak by podczas pieczenia w piekarniku wytworzyła się para wodna. Doda to naszemu wypiekowi wilgotności, która sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej smaczne. Tofurnikową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
2
po pierwszych 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec dalej przez 45 minut.
3
Po 45 minutach wyłączyć piekarnik, nie wyjmując tofurnika.
Ma pozostać w piekarniku przez 15 minut.
Dopiero po tym czasie delikatnie go wyjąć i studzić w temperaturze pokojowej przez 2 – 3 godziny. Ponieważ piekłam swoje ciasto wieczorem – pozostawiłam go do przestygnięcia na całą noc.
Z początku nikt się nie połapał, że to sernik z tofu. Wszystkim bardzo smakował i zniknął
z blaszki jako pierwszy.
Przyznaję, skorzystałam z przepisu Jadłonomii modyfikując nieco jej przepis.
Tofurnik – składniki
Spód:
- 150 g zwykłych kruchych ciastek (np. herbatników typu petit beurre)
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 15 dkg orzechów laskowych
Masa tofurnikowa:
- 400 g tofu naturalnego (u mnie dwie kostki po 200 g)
- ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 ¼ szklanki mleka kokosowego
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Polewa:
- 50 g czekolady deserowej
- ¼ kostki masła
- do dekoracji: garść płatków migdałowych, lekko uprażonych
- Przygotowanie spodu:
wszystkie składniki umieściłam w misie blendera i zmiksowałam na grube okruchy. Wysypałam wszystko na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i ubiłam palcami. Po tych zabiegach – wstawiłam tortownicę do lodówki
Przygotowanie masy:
Przede wszystkim ugotować kaszę jaglaną i jeszcze gorącą zmiksować z pozostałymi składnikami masy poza mlekiem kokosowym i skórką pomarańczową. Ważne by kasza była zmiksowana zaraz po ugotowaniu – ponieważ łatwo się wtedy miksuje na gładką masę. Mleko dolewamy stopniowo, dopiero gdy wszystkie składniki masy połączą się i utworzą gładką masę. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową i tym razem lekko mieszamy.
Jeżeli używacie laski wanilii zamiast ekstraktu – przekrójcie laskę wzdłuż i delikatnie nożem wyskrobcie z jej wnętrza maleńki ziarenka waniliowe.
Czas pieczenia tofurnika podzielony jest trzy etapy
1
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą – tak by podczas pieczenia w piekarniku wytworzyła się para wodna. Doda to naszemu wypiekowi wilgotności, która sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej smaczne. Tofurnikową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
2
po pierwszych 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec dalej przez 45 minut.
3
Po 45 minutach wyłączyć piekarnik, nie wyjmując tofurnika.
Ma pozostać w piekarniku przez 15 minut.
Dopiero po tym czasie delikatnie go wyjąć i studzić w temperaturze pokojowej przez 2 – 3 godziny. Ponieważ piekłam swoje ciasto wieczorem – pozostawiłam go do przestygnięcia na całą noc.
- Przygotowanie polewy:
W tym celu rozpuściłam w kąpieli wodnej czekoladę z masłem dobrze mieszając (do połączenia składników) i po jej lekkim wystudzeniu oblałam nią ciasto. Po wierzchu posypałam obficie płatkami migdałowymi (które można wcześniej lekko podprażyć na patelni). Podawać lekko schłodzony.
Moje ciasto zniknęło w mgnieniu oka
koniecznie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZrób. Przepis łatwy, aczkolwiek wydaje się czasochłonny. Jednak wart każdej minuty przygotowania. Mój wyszedł wilgotny i aromatyczny. Po prostu super!
UsuńOj slinka mi cieknie, zrobie go jak tylko kupie tofu <3
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak poszło i czy Ci smakowało? :)
UsuńThanks in support of sharing such a good idea, article is good, thats why i have read it entirely
OdpowiedzUsuńThanks :)
UsuńHello, yes this piece of writing is genuinely pleasant and I have learned lot of things
OdpowiedzUsuńfrom it regarding blogging. thanks.
Thank you very much for your comment. It was very nice. There are many other blogs. You have to look.
OdpowiedzUsuńI feel that is among the most vital info for me.
OdpowiedzUsuńAnd i am satisfied studying your article. But should remark on few basic issues, The site style is ideal,
the articles is in point of fact great : D. Excellent task, cheers
Great blog here! Also your web sitge loads up
OdpowiedzUsuńfast! What web host are youu using? Can I get your affiliate link
to your host? I wwish my site loaded up as quickly as yours lol