3 razy kasza. Kotleciki pieczone z kaszy (jęczmiennej, gryczanej i owsianej)




Jak zwykle czasu było mało, a pomysłów jeszcze mniej by zrobić szybko obiad. Ostatnie dni siedziałam w książkach i zeszytach więc pochłonięta zupełnie czymś innym niż wymyślanie czym tu uraczyć moich chłopaków na obiad. Na szczęście jest kasza 😉, a kaszę można podać na wiele różnych sposobów, no i dania z niej są zwykle proste w wykonaniu, szybkie i zdrowe. 
 
Tym razem na najbardziej zależało mi na szybkości. Oczywiście nie przeszkodziło to również by danie było smaczne i zdrowe. 
 
Zrobienie tego obiadu nie zajęło mi nawet 1 godziny, a wszystko było pyszne i smaczne. 
 


Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 50 g kaszy owsianej lub kaszy bulgur
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, gałka muszkatołowa do smaku (lub inne ulubione zioła i przyprawy)

PRZEPIS:
 
Na początek ugotowałam każdą kaszę oddzielnie w wodzie z odrobiną soli. Po ugotowaniu i jej  wystudzeniu zmieliłam ją w maszynce do mielenia mięsa. 
 
W czasie gdy kasza się gotowała, obrałam cebulę, drobno ją posiekałam i podsmażyłam na patelni na łyżce oleju na złoty kolor. 

Cebulę dodałam do zmielonej kaszy (można ją zmielić z kaszą, ale nie koniecznie). Kolejno dodałam jajo i żółtko oraz ulubione przyprawy. 
 
W opcji rozszerzonej można do masy dodać pieczarek zrumienionych na patelni albo suszu grzybowego zmielonego w młynku, albo gotowanych lub surowych warzyw.
 
Wszystko dokładnie wymieszałam i uformowałam kotleciki. Nie panierowałam. Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i włożyłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180o C.
 
Piekłam około 20-30 minut. Wszystko zależy od wielkości kotlecików.
 
Podawałam już kotleciki z sosem np. pomidorowym albo pieczarkowym i gotowanymi warzywami lub ulubioną surówką.






Komentarze

  1. Ale fajny patent na kaszę! Dzięki za przepis. Na pewno zrobię, bo u nas wszyscy lubią kaszę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa