3 razy kasza. Kotleciki pieczone z kaszy (jęczmiennej, gryczanej i owsianej)
Jak zwykle czasu było
mało, a pomysłów jeszcze mniej by zrobić szybko obiad. Ostatnie dni siedziałam
w książkach i zeszytach więc pochłonięta zupełnie czymś innym niż wymyślanie
czym tu uraczyć moich chłopaków na obiad. Na szczęście jest kasza 😉, a kaszę
można podać na wiele różnych sposobów, no i dania z niej są zwykle proste w
wykonaniu, szybkie i zdrowe.
Tym razem na najbardziej zależało mi na szybkości. Oczywiście nie przeszkodziło to również by danie było smaczne i zdrowe.
Zrobienie
tego obiadu nie zajęło mi nawet 1 godziny, a wszystko było pyszne i smaczne.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g kaszy owsianej lub kaszy bulgur
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 1 cebula
- Sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, gałka muszkatołowa do smaku (lub inne ulubione zioła i przyprawy)
PRZEPIS:
Na początek ugotowałam każdą
kaszę oddzielnie w wodzie z odrobiną soli. Po ugotowaniu i jej wystudzeniu zmieliłam ją w maszynce do
mielenia mięsa.
W czasie gdy kasza się gotowała, obrałam cebulę, drobno ją posiekałam
i podsmażyłam na patelni na łyżce oleju na złoty kolor.
Cebulę dodałam do zmielonej kaszy (można ją zmielić z kaszą, ale nie koniecznie). Kolejno dodałam jajo i żółtko oraz ulubione przyprawy.
W opcji rozszerzonej
można do masy dodać pieczarek zrumienionych na patelni albo suszu grzybowego
zmielonego w młynku, albo gotowanych lub surowych warzyw.
Wszystko dokładnie
wymieszałam i uformowałam kotleciki. Nie panierowałam. Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia
i włożyłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180o C.
i włożyłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180o C.
Piekłam około 20-30
minut. Wszystko zależy od wielkości kotlecików.
Podawałam już kotleciki z sosem np.
pomidorowym albo pieczarkowym i gotowanymi warzywami lub ulubioną surówką.
Ale fajny patent na kaszę! Dzięki za przepis. Na pewno zrobię, bo u nas wszyscy lubią kaszę.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. Kasza jest super!
Usuń