Ryż zapiekany z jabłkami w sposób jak najbardziej tradycyjny
Ryż z
jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Oczywiście ani moja babcia, ani moja mama,
ani tym bardziej Pani kucharka ze
szkolnej stołówki nie dodawały do ryżu skórki cytrynowej,
a tym bardziej mleka kokosowego, a mimo to wspominam to proste danie z wielkim rozrzewnieniem . Podaję swoim mężczyznom w domu jako danie obiadowe na ciepło lub na zimno jako podwieczorek.
a tym bardziej mleka kokosowego, a mimo to wspominam to proste danie z wielkim rozrzewnieniem . Podaję swoim mężczyznom w domu jako danie obiadowe na ciepło lub na zimno jako podwieczorek.
Produkty:
- 1 szklanka ryżu
- 4 duże jabłka
- Skórka otarta z jednej cytryny
- Łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 0,5 szklanki gestej, kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania blachy
- cukier do smaku
Wykonanie:
Ryż opłukać i ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Blaszkę wysmarować masłem.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, skropić sokiem
z cytryny, osłodzić jeśli jest taka potrzeba i posypać delikatnie cukrem waniliowym oraz ½ przygotowanej skórki cytrynowej. Odstawić na ok. 30min
Ugotowany ryż odcedzić z wody – jeśli jest taka potrzeba. Dodać do ryżu szczyptę cynamonu, resztę skórki cytrynowej
i wymieszać wszystko z mlekiem kokosowym.
Pierwszą warstwę ryżu wyłożyć na blaszkę i oprószyć delikatnie cynamonem. Na ryż wyłożyć porcję jabłek i ponownie przesypać ryżem. Jeśli zostało Wam jeszcze jabłek i ryżu – czynność powtórzyć.
Na górze powinien pozostać ryż posypany delikatnie cukrem
i cynamonem.
z cytryny, osłodzić jeśli jest taka potrzeba i posypać delikatnie cukrem waniliowym oraz ½ przygotowanej skórki cytrynowej. Odstawić na ok. 30min
Ugotowany ryż odcedzić z wody – jeśli jest taka potrzeba. Dodać do ryżu szczyptę cynamonu, resztę skórki cytrynowej
i wymieszać wszystko z mlekiem kokosowym.
Pierwszą warstwę ryżu wyłożyć na blaszkę i oprószyć delikatnie cynamonem. Na ryż wyłożyć porcję jabłek i ponownie przesypać ryżem. Jeśli zostało Wam jeszcze jabłek i ryżu – czynność powtórzyć.
Na górze powinien pozostać ryż posypany delikatnie cukrem
i cynamonem.
Zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok. 20-30 minut
w temperaturze ok. 160 stopni Celsjusza.
Podawać z kwaśną śmietanką.w temperaturze ok. 160 stopni Celsjusza.
Super przepis! Uwielbiam ryż w różnych postaciach, ten na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń