Placek rabarbarowy
Ostatnie gałązki rabarbaru zostały zerwane w naszym „ogródku domowym”. Ich słodko-kwaśny smak skłonił mnie do przygotowania do przygotowania ciasta drożdżowego
z rabarbarem po raz ostatni w tym roku… Cała blaszka ciasta zniknęła w mgnieniu oka.
Składniki na ciasto:
- 250-300g mąki pszennej
- 125ml mleka
- 50g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 całe jajko rozmącone ( do posmarowania wierzchu przed włożeniem do piekarnika i upieczeniem )
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 20g świeżych drożdży
- szczypta cynamonu – opcjonalnie
- skórka cytrynowa z jednej cytryny ( starta na tarce)
- 1 łyżka stołowa cukru do posypania rabarbaru
- ok. 50-80dkg rabarbaru
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
Składniki na słodką kruszonkę:
- 1/4 kubka cukru
- 1/4 kostki masła
- 1/2 kubka mąki pszennej
Wykonanie:
Na początek wszystkie składniki kruszonki zagnieść i odstawić do lodówki.
Następnie - mleko podgrzać, dodać do niego miód, 1 łyżkę mąki
i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać do niej cukier, sól, oraz zaczyn drożdżowy i wymieszać, dodać jajko i roztopione masło oraz cynamon i skórkę cytrynową.
Wyrobić dokładnie ciasto, aż będzie lśniące i gładkie.
Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 15min.
Na tak przygotowane ciasto nałożyć rabarbar obrany i pokrojony w kostkę i posypać całość łyżką cukru oraz przygotowaną wcześniej kruszonką .
Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na kolejne 15-20minut.
Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować całość rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 30 min w 180'C, aż ciasto zrobi się rumiane.
Po ostygnięciu całość posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post