Leśne wspomnienia ... czyli tarta jagodowa
Wracając z jednej z naszych wakacyjnych podróży - kupiliśmy przy drodze słoik jagód. Pamiętam jeszcze, że tak niedawno sama zbierałam jagody do słoika i prosto do brzuszka. Ile przy tym było zabawy, ile śmiechu ...a na samym końcu zabawa w Indian i malowanie ciała na czerwono jagodowym barwnikiem. Mama nie była zachwycona - zwłaszcza kiedy jagody zabarwiły nie tylko nasze ręce i nogi ale też części garderoby. Kto miał plamę z jagód na tkaninie ten wie, że to kłopot nie mały. A może ktoś zna sposób na sprytne wywabianie takich plam???
Wracając do tegorocznych jagód ... Nabrałam ochoty na tartę z jagodami. Proste ciasto i aromatyczne owoce dały efekt - nieba w gębie ... bez zbytniego stania w gorącej kuchni i bez góry naczyń do zmywania po skończonej pracy
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 50 g masła
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
SKŁADNIKI NA MASĘ JAGODOWĄ
200 g jagód
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżka cukru pudru
Składniki sypkie dobrze razem wymieszać i następnie połączyć z jagodami
JAK ZROBIĆ
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, a następnie śmietanę i szybciutko zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponieważ ciasto nie jest zbyt tłuste można wysmarować blachę do tarty lekko tłuszczem. Blachę z wyłożonym ciastem mrozić razem z pozostałą częścią ciasta przez 15 minut - najlepiej w zamrażalniku (jeśli macie miejsce)
W międzyczasie jagody wymieszać z cukrem i skrobią, wyłożyć na ciasto, a następnie posypać kruszonką z pozostałej części ciasta.
Piec 25 - 35 minut (w zależności od tego jaki macie piekarnik) w 200 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post