Zupa krem ze świeżych brokułów





Nadeszła jesień i chyba nic i nikt tego faktu nie zmieni.
Początkowo była łagodna, ciepła, przyjemna, słoneczna i sucha. Niestety te chwile mam już za sobą. Teraz króluje ta druga – zimna, dżdżysta, wietrzna.



Godzę się z faktami i smutnym czasem jesiennym, bo cóż mi innego pozostało?
Kiedyś bardziej bałam się jesieni, długich i ciemnych wieczorów, zimna… Już z końcem sierpnia zamartwiałam się jej rychłym nadejściem, stawałam się smutna i drażliwa.
Nadal nie przepadam za taką pogodą, ale cudownie patrzeć na świat zza okna domu, w którym jest ciepło i to nie tylko za sprawą kaloryferów.


Wracając do tematu zupy…
 
To drugi wariant zupy brokułowej, jaki proponuję. W marcu 2014 roku na moim blogu zamieściłam po raz pierwszy przepis na zupę brokułową krem. Dzisiaj mierzę się z tym tematem po raz drugi. Tym razem zupa jest mniej kaloryczna i o wiele lżejsza, a i tak jej kremowy, cudowny smak pozostał.

Dodam jeszcze, że zupa bardzo smakowała i Panu K. i o dziwo Młodemu :)
 
Czy wiecie, że:
 
Brokuły chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi. Wzmacniają nasze stawy, wpływają na prawidłowe ciśnienie tętnicze (często je obniżając za sprawą dużej ilości potasu). Zawierają witaminy, składniki mineralne i silne przeciwutleniacze.   
 
Jednym słowem – jedzmy brokuły!!!
 
 
 
 
Wartość odżywcza ugotowanych brokułów w 100 g

Wartość energetyczna - 35 kcal
 
Białko ogółem - 2,38 g
Tłuszcz - 0,41 g
Węglowodany - 7,18 g
Błonnik - 3,3 g

Witaminy
 
Witamina C – 64,9 mg (w ugotowanych warzywach)
Tiamina – 0,063 mg
Ryboflawina – 0,123 mg
Niacyna - 0,553 mg
Witamina B6  - 0,200 mg
Kwas foliowy -  108 μg
Witamina A – 1548 IU
Witamina K - 141,1 μg

Minerały
Wapń – 40 mg
Żelazo  - 0,67 mg
Magnez  - 21 mg
Fosfor - 67 mg
Potas  - 293 mg
Sód – 41 mg
Cynk  - 0,45 mg

Dane wg: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
 
 
 
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW

Składniki:
  • 1,5 l ugotowanego bulionu warzywnego
  • 1 kg świeżych (w ostateczności lub braku świeżych mogą być mrożone)
  • Sól i pieprz do smaku
  • ½ mleka kokosowego

Przygotowanie:

Brokuły (świeże) krótko obgotować, a mrożone ugotować. Zmiksować w blenderze i dodać do gorącego bulionu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić mleczkiem kokosowym co nada zupie aksamitnej konsystencji. W moim domu przeważnie podaję zupy krem z grzankami i tym razem było podobnie, Grzanki osobiście przygotowuje Pan K. i nie mają sobie równych.







Komentarze

  1. bardzo lubię krem brokułowy, ale jeszcze nigdy mi taki super kolor nie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz.
      Jeśli chodzi o kolor zupy to sposób jest bardzo prosty. Zawsze gotuję brokuły w miarę krótko i bez przykrycia w małej ilości osolonej wody.
      Można je też zanurzyć zaraz po gotowaniu w lodowatej wodzie lub wodzie z lodem :) Podobnie robię z zielonym groszkiem i innymi warzywami zielonymi.

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa