Zupa krem ze świeżych brokułów
Nadeszła jesień i chyba nic i nikt tego faktu nie zmieni.
Początkowo była łagodna, ciepła, przyjemna, słoneczna i sucha. Niestety te chwile mam już za sobą. Teraz króluje ta druga – zimna, dżdżysta, wietrzna.
Godzę się z faktami i smutnym czasem jesiennym, bo cóż mi innego pozostało?
Kiedyś bardziej bałam się jesieni, długich i ciemnych wieczorów, zimna… Już z końcem sierpnia zamartwiałam się jej rychłym nadejściem, stawałam się smutna i drażliwa.
Nadal nie przepadam za taką pogodą, ale cudownie patrzeć na świat zza okna domu, w którym jest ciepło i to nie tylko za sprawą kaloryferów.
Wracając do tematu zupy…
To drugi wariant zupy brokułowej, jaki proponuję. W marcu 2014 roku na moim blogu zamieściłam po raz pierwszy przepis na zupę brokułową krem. Dzisiaj mierzę się z tym tematem po raz drugi. Tym razem zupa jest mniej kaloryczna i o wiele lżejsza, a i tak jej kremowy, cudowny smak pozostał.
Dodam jeszcze, że zupa bardzo smakowała i Panu K. i o dziwo Młodemu :)
Czy wiecie, że:
Brokuły chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi. Wzmacniają nasze stawy, wpływają na prawidłowe ciśnienie tętnicze (często je obniżając za sprawą dużej ilości potasu). Zawierają witaminy, składniki mineralne i silne przeciwutleniacze.
Jednym słowem – jedzmy brokuły!!!
Wartość odżywcza ugotowanych brokułów w 100 g
Wartość energetyczna - 35 kcal
Białko ogółem - 2,38 g
Tłuszcz - 0,41 g
Węglowodany - 7,18 g
Błonnik - 3,3 g
Witaminy
Tłuszcz - 0,41 g
Węglowodany - 7,18 g
Błonnik - 3,3 g
Witaminy
Witamina C – 64,9 mg (w ugotowanych warzywach)
Tiamina – 0,063 mg
Ryboflawina – 0,123 mg
Niacyna - 0,553 mg
Witamina B6 - 0,200 mg
Kwas foliowy - 108 μg
Witamina A – 1548 IU
Witamina K - 141,1 μg
Minerały
Wapń – 40 mg
Żelazo - 0,67 mg
Magnez - 21 mg
Fosfor - 67 mg
Potas - 293 mg
Sód – 41 mg
Cynk - 0,45 mg
Dane wg: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW
Składniki:
- 1,5 l ugotowanego bulionu warzywnego
- 1 kg świeżych (w ostateczności lub braku świeżych mogą być mrożone)
- Sól i pieprz do smaku
- ½ mleka kokosowego
Przygotowanie:
Brokuły (świeże) krótko obgotować, a mrożone ugotować. Zmiksować w blenderze i dodać do gorącego bulionu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić mleczkiem kokosowym co nada zupie aksamitnej konsystencji. W moim domu przeważnie podaję zupy krem z grzankami i tym razem było podobnie, Grzanki osobiście przygotowuje Pan K. i nie mają sobie równych.
bardzo lubię krem brokułowy, ale jeszcze nigdy mi taki super kolor nie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz.
UsuńJeśli chodzi o kolor zupy to sposób jest bardzo prosty. Zawsze gotuję brokuły w miarę krótko i bez przykrycia w małej ilości osolonej wody.
Można je też zanurzyć zaraz po gotowaniu w lodowatej wodzie lub wodzie z lodem :) Podobnie robię z zielonym groszkiem i innymi warzywami zielonymi.