czwartek, 2 kwietnia 2015

Paschy nie będzie … czyli szybki sernik, pyszny sernik



Tak w tym roku paschy nie będzie. Pisałam już o swoich kłopotach z czasem, ale nie czas jest powodem, że paschy w tym roku nie będzie. Nie będzie paschy i mnie nie będzie :)
Piekę mazurki, baby i zmykam w inny świat. Pascha nie nadaje się do transportu, pascha dostojna jest i lubi spokój. Moja pascha lubi się przebierać, stroić i migdalić, a w surowych warunkach
w jakich się znajdę nie będzie miejsca na takie zabiegi. Musiałam zatem zrezygnować z paschy i jej pięknego wiosennego przybrania :)
Nie ma jednak tego złego, z ratunkiem pośpieszył mi mój Agulek z przepisem za super sernik w dechę i w pudełko. Dosłownie
w pudełko! Jak sami widzicie zrobiłam swój sernik do pudełeczka po ciasteczkach, szczelnie go zamknę i przewiozę mam nadzieję bez szwanku.
Niestety nie pokażę Wam jak wygląda serniczek w przekroju, ale obiecuję zrobić fotki już na miejscu i dołączyć po powrocie do wpisu.


 
Co będzie potrzebne:
  • 1kostka masła,
  • 1wiaderko sera  mielonego (ja użyłam z Łowicza) ,
  • 1szklanka cukru,
  • 4jajka,
  • 1cukier waniliowy,
  • 2budynie śmietankowe
  • 2 duże opakowania herbatników maślanych (ja kupiłam dwupak 2x200g)
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki

Jak wykonać:
 
Masło roztopić ale nie gotować, dodać cukier, ser i jajka.
Mieszać wszystko bardzo dokładnie i powoli podgrzewając, ale uważać aby masa się nie zagotowała. Na koniec dodać budyń
w proszku i dobrze wymieszać.
Na spodzie pojemnika lub blachy wyłożyć pierwszą warstwę herbatników i przełożyć masą serową. Na masę wyłożyć pokrojone w kostkę owoce brzoskwini lekko wgniatając je w ser
i następnie znów przełożyć herbatnikami i serem. Ponieważ
z założenia dodałam tylko brzoskwinie na jedną warstwę, ale jeśli macie ochotę – możecie powtórzyć to dowolnie. Razem
z Agulkiem uważamy, że sernik będzie za słodki przy dużej ilości brzoskwiń. Zakończyłam wylewając ser na herbatniki cieniutką warstewką. Na wierzch możecie wylać polewę czekoladową lub karmelową lub na przykład wylać galaretkę z przybraniem owocowym.
Tym razem zrobiłam tradycyjną polewę czekoladową :)
Już nie mogę się doczekać kiedy się dobierzemy do tej puszki …

Przełożyć herbatniki. Polać czekoladą lub karmelem
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)