Puchaty placek drożdżowy
Puchaty placek drożdżowy
Mój puchaty placek drożdżowy jest już gotowy. Zapach maślanej kruszonki i skórki cytrynowej wypełnił już cały dom … Teraz najgorszy etap – wszyscy czekamy, aż ciasto wystygnie.
Składniki na Puchaty placek drożdżowy
Na rozczyn
30 g świeżych drożdży (ciut więcej niż ¼ kostki 100 g)
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
Na ciasto
3 żółtka + 1 białko (można pominąć białko)
1/3 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
około 1/3 szklanki letniego mleka
¼ kostki stopionego, letniego masła
skórka otarta z 1 cytryny - opcjonalnie
1 roztrzepane białko do posmarowania wierzchu ciasta
Na kruszonkę
½ szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
60 g zimnego masła
Przepis na Puchaty placek drożdżowy
Najpierw
przygotować rozczyn: w misce lub garnku pokruszyć drożdże, dodać
do nich cukier, mąkę
i letnie mleko. Dobrze rozmieszać i
pozostawić do wyrośnięcia. Rozczyn powinien powiększyć swoją
objętość dwukrotnie.
W czasie kiedy rozczyn wyrasta, do misy robota kuchennego lub miski przesiać mąkę i dodać do niej żółtka z jednym białkiem, letnie mleko i cukier. Zarobić lekko ciasto.
Następnie
dodać wyrośnięty rozczyn oraz skórkę z cytryny
i
wyrabiać ciasto (około 20 minut)
aż będzie gładkie, elastyczne i
nie będzie kleiło się do rąk.
Na
koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione, ale nie gorące masło i
dalej wyrabiać
przez ok. 5-10 minut do połączenia się masła z
ciastem.
Ciasto
przykryć czystym płótnem (najlepiej
lnianą
ściereczką) i
pozostawić do wyrośnięcia
przez 1,5 godziny.
Po tym czasie włożyć rękę do ciasta tak by opadło, a następnie zagnieść je jeszcze raz.
Teraz wystarczy już tylko przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, natłuszczoną ręką (½ łyżeczki oleju) wyrównać ciasto, następnie posmarować ciasto rozmąconym białkiem, posypać kruszonką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka
Do miseczki wsypać mąkę z cukrem pudrem i dodać chłodne masło. Łyżką lub rękami rozcierać dokładnie wszystkie składniki na drobne okruchy, a następnie połączyć je w jednolitą kulkę za pomocą zwilżonych dłoni.
Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C, w opcji góra-dół (bez termoobiegu!).
Uwagi!
Moje ciasto wyrasta w zamkniętym chłodnym piekarniku.
Kruszonkę można sobie przygotować wcześniej – w czasie jak ciasto wyrasta.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku do ostygnięcia.
Wygląda na prawdę nieźle ! Dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę.
Usuń