Puchaty placek drożdżowy z maślaną kruszonką
Puchaty placek drożdżowy
z maślaną kruszonką
Mój puchaty placek drożdżowy jest już gotowy. Zapach maślanej kruszonki i skórki cytrynowej wypełnił już cały dom … Teraz najgorszy etap – wszyscy czekamy, aż ciasto wystygnie.
Składniki na Puchaty placek drożdżowy
Na rozczyn
30 g świeżych drożdży (ciut więcej niż ¼ kostki 100 g)
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
Na ciasto
3 żółtka + 1 białko (można pominąć białko)
1/3 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
około 1/3 szklanki letniego mleka
¼ kostki stopionego, letniego masła
skórka otarta z 1 cytryny - opcjonalnie
1 roztrzepane białko do posmarowania wierzchu ciasta
Na kruszonkę
½ szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
60 g zimnego masła
Przepis na Puchaty placek drożdżowy
Najpierw
przygotować rozczyn: w misce lub garnku pokruszyć drożdże, dodać
do nich cukier, mąkę
i letnie mleko. Dobrze rozmieszać i
pozostawić do wyrośnięcia. Rozczyn powinien powiększyć swoją
objętość dwukrotnie.
Z jajek (żółtek i białka) i cukru ubić puszysty kogel-mogel.
W czasie kiedy rozczyn wyrasta, do misy robota kuchennego lub miski przesiać mąkę i dodać do niej kogel-mogel, letnie mleko i cukier. Zarobić lekko ciasto.
Następnie dodać wyrośnięty rozczyn oraz skórkę z cytryny i wyrabiać ciasto (około 20 minut) aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
Na koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione, ale nie gorące masło i dalej wyrabiać przez ok. 5-10 minut do połączenia się masła z ciastem.
Ciasto przykryć czystym płótnem (najlepiej lnianą ściereczką) i pozostawić do wyrośnięcia przez 1,5 godziny.
Po tym czasie włożyć rękę do ciasta tak by opadło, a następnie zagnieść je jeszcze raz.
Teraz wystarczy już tylko przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, natłuszczoną ręką (½ łyżeczki oleju) wyrównać ciasto, następnie posmarować ciasto rozmąconym białkiem (opcjonalnie), posypać kruszonką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka
Do miseczki wsypać mąkę z cukrem pudrem i dodać chłodne masło. Łyżką lub rękami rozcierać dokładnie wszystkie składniki na drobne okruchy, a następnie połączyć je w jednolitą kulkę za pomocą zwilżonych dłoni.
Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C, w opcji góra-dół (bez termoobiegu!).
Uwagi!
Moje ciasto wyrasta w zamkniętym chłodnym piekarniku.
Kruszonkę można sobie przygotować wcześniej – w czasie jak ciasto wyrasta.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku do ostygnięcia.
Wygląda na prawdę nieźle ! Dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę.
UsuńZrobiłam! Wyszło cudnie. Dzięki za ten przepis. Jest rewelacyjny. Danka s.
OdpowiedzUsuńBardzo się Cieszę pani Danko, że przepis się sprawdził no i, że wyszło cudnie. Zapraszam po inne moje przepisy. Są równie proste i dokładne. Smacznego życzę i spokojnych świąt.
Usuń