Puchaty placek drożdżowy



Puchaty placek drożdżowy

Mój puchaty placek drożdżowy jest już gotowy. Zapach maślanej kruszonki i skórki cytrynowej wypełnił już cały dom … Teraz najgorszy etap – wszyscy czekamy, aż ciasto wystygnie.

 

Składniki na Puchaty placek drożdżowy

Na rozczyn

  • 30 g świeżych drożdży (ciut więcej niż ¼ kostki 100 g)

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka cukru

Na ciasto

  • 3 żółtka + 1 białko (można pominąć białko)

  • 1/3 szklanki cukru

  • 2,5 szklanki mąki

  • około 1/3 szklanki letniego mleka

  • ¼ kostki stopionego, letniego masła

  • skórka otarta z 1 cytryny - opcjonalnie

  • 1 roztrzepane białko do posmarowania wierzchu ciasta

Na kruszonkę

  • ½ szklanki mąki

  • 1/3 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)

  • 60 g zimnego masła

 

Przepis na Puchaty placek drożdżowy

Najpierw przygotować rozczyn: w misce lub garnku pokruszyć drożdże, dodać do nich cukier, mąkę
i letnie mleko. Dobrze rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Rozczyn powinien powiększyć swoją objętość dwukrotnie.

W czasie kiedy rozczyn wyrasta, do misy robota kuchennego lub miski przesiać mąkę i dodać do niej żółtka z jednym białkiem, letnie mleko i cukier. Zarobić lekko ciasto.

Następnie dodać wyrośnięty rozczyn oraz skórkę z cytryny i wyrabiać ciasto (około 20 minut)
aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.

Na koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione, ale nie gorące masło i dalej wyrabiać
przez ok. 5-10 minut do połączenia się masła z ciastem.

Ciasto przykryć czystym płótnem (najlepiej lnianą ściereczką) i pozostawić do wyrośnięcia
przez 1,5 godziny.

Po tym czasie włożyć rękę do ciasta tak by opadło, a następnie zagnieść je jeszcze raz.

Teraz wystarczy już tylko przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, natłuszczoną ręką (½ łyżeczki oleju) wyrównać ciasto, następnie posmarować ciasto rozmąconym białkiem, posypać kruszonką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka

Do miseczki wsypać mąkę z cukrem pudrem i dodać chłodne masło. Łyżką lub rękami rozcierać dokładnie wszystkie składniki na drobne okruchy, a następnie połączyć je w jednolitą kulkę za pomocą zwilżonych dłoni.

Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C, w opcji góra-dół (bez termoobiegu!).

Uwagi!

Moje ciasto wyrasta w zamkniętym chłodnym piekarniku.

Kruszonkę można sobie przygotować wcześniej – w czasie jak ciasto wyrasta.

Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku do ostygnięcia.


 



Komentarze

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza.

Popularne posty z tego bloga

Jak Dziadek żur kisił ... czyli kiszenie żuru

Wielkanocna baba cytrynowa

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną