Ryż zapiekany z jabłkami w sposób jak najbardziej tradycyjny






Ryż z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Oczywiście ani moja babcia, ani moja mama, ani tym bardziej Pani  kucharka ze szkolnej stołówki nie dodawały do ryżu skórki cytrynowej,
a tym bardziej mleka kokosowego, a mimo to wspominam to proste danie z wielkim rozrzewnieniem . Podaję swoim mężczyznom w domu jako danie obiadowe na ciepło lub na zimno jako podwieczorek.

 


Produkty:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 duże jabłka
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki gestej, kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania blachy
  • cukier do smaku


Wykonanie: 
 
Ryż opłukać i ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Blaszkę wysmarować masłem.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, skropić sokiem
z cytryny, osłodzić jeśli jest taka potrzeba i posypać delikatnie cukrem waniliowym oraz ½ przygotowanej skórki cytrynowej. Odstawić  na ok. 30min
Ugotowany ryż odcedzić z wody – jeśli jest taka potrzeba. Dodać do ryżu szczyptę cynamonu, resztę skórki cytrynowej
i wymieszać wszystko z mlekiem kokosowym.
Pierwszą warstwę ryżu wyłożyć na blaszkę i oprószyć delikatnie cynamonem. Na  ryż wyłożyć porcję jabłek i ponownie przesypać ryżem. Jeśli zostało Wam jeszcze jabłek i ryżu – czynność powtórzyć.
Na górze powinien pozostać ryż posypany delikatnie cukrem
i cynamonem.

Zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok. 20-30 minut
w temperaturze ok. 160 stopni Celsjusza.

Podawać z kwaśną śmietanką.

Komentarze

  1. Super przepis! Uwielbiam ryż w różnych postaciach, ten na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa