środa, 8 marca 2017

Żeberka w kapuście



Ten przepis powstał i miał swoją premierę w pewnej gazecie, której motywem głównym był mężczyzna.
Poproszono mnie abym wymyśliła jakieś danie, które mężczyźni „kupią” od razu.
Tak powstał przepis na żeberka w kapuście, który najpierw przetestowałam na Panu K. i Młodym.
Danie okazało się strzałem w przysłowiową 10, dlatego dziś dzielę się nim z Wami i mam nadzieję, że żeberka zdobędą uznanie nie tylko wśród mężczyzn.



SKŁADNIKI:
  • 1 kg żeberek wieprzowych – pierwszego gatunku
  • (grubych, ale nie za tłustych)
  • 1,5 kg kiszonej kapusty (nie muszę chyba  nikogo przekonywać, że liczy się również jakość kiszonej kapusty)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki
  • 3 liście laurowe (mogą być zmielone lub bardzo mocno pokruszone)
  • 2 liście laurowe w całości
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego (w całości)
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego (mielonego)
  • 1 łyżeczka kminku (może być mielony)
  • odrobina cukru (1-2 łyżeczki)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 duża łyżka miodu
  • olej  lub smalec do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Przygotowanie tej potrawy rozpoczynam dzień wcześniej gotując, lub dusząc kapustę z niewielką ilością cukru, ziela angielskiego (w całości), liści laurowych (również w całości) i majeranku
w końcowej fazie obróbki termicznej.
Drugą czynnością, którą wykonuję poprzedniego dnia jest marynowanie umytych i osuszonych żeberek. W moździerzu łączę razem  sól, pieprz, papryki, cząber, resztę majeranku, kminek, rozmaryn, cząber, miód i ketchup. Powstałą miksturką nacieram pokrojone w porcje żeberka układając je w worku foliowym lub naczyniu żaroodpornym i pozostawiam w chłodzie do następnego dnia.
Zamarynowane żeberka obsmażam na rozgrzanym tłuszczu
i przekładam do piekarnika na ok. 60 – 80 minut by zmiękły. Dodaję drobno pokrojoną cebulkę i piekę je w temperaturze 180-200stopni podlewając delikatnie wodą (ok. 1 szklanka).
Mając ugotowaną i doprawioną kapustę oraz upieczone do miękkości żeberka można przystąpić do wykonania końcowej fazy dania.

Wyłożyć połowę kapusty na blachę lub kamionkowy półmisek nadający się do zapiekania (ja używam w tym celu garnka rzymskiego), następnie nałożyć żeberka i ponownie przykryć mięso resztą kapusty. Zapiekać
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W początkowej fazie (15-20 minut) żeberka z kapustą powinny być zapiekane pod przykryciem.
Podawać z ziemniakami przygotowanymi na różne sposoby (puree, opiekane w ziołach), z chlebem lub bez dodatków.

Rada:     jeśli masz w posiadaniu świeżą rozmaryn – można dodać gałązkę do gotującej się kapusty. 

Żeberka można podać również bez kapusty
z kaszą jęczmienną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)