wtorek, 14 czerwca 2016

Jajko po wiedeńsku (jajko w szklance).


Jajko w szklance zwane jajem po wiedeńsku to jajo, które było pierwsze :)
Pamiętam czasy kiedy moja mama robiła mi takie jajo bardzo często na śniadanie. zapamiętałam jego smak, słyszę jeszcze nasze rozmowy przy kuchennym stole. Cały świat stał w tedy przede mną otworem. Byłam małą, zbuntowaną dziewczynką, której mama przygotowywała zawsze jakieś smaczne potrawy by zmniejszyć mój smutek, poprawić nastrój lub zwyczajnie dobrze
i rozsądnie nakarmić.




Jaja kurze posiadają wszak modelowym wzorcem białka, którego bardzo potrzebuje nasz organizm do prawidłowego rozwoju,
a wbrew powszechnie panującym do niedawna mitom
o szkodliwości  ich nadmiaru  - możemy (jeśli jesteśmy osobami zdrowymi i nie mamy przeciwwskazań lekarskich) spożywać ich nawet do 10sztuk tygodniowo.



Jajka w szklance są doskonałym daniem, którym możemy zacząć miło dzień :)
Jest wiele improwizacji na temat jajka w szklance … ja wybrałam taką wersję, w której jajka w zasadzie przygotowują się same czyli łatwo i prosto, nie rujnując portfela, a przy tym wykwintnie, szybko i smacznie.




Składniki:
  • 1-2 jajka
  • ½ łyżeczki masła
  • szczypiorek do posypania
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
W zasadzie wszystko trwa od momentu zanurzenia szklanki
z gotującą się wodą do momentu ścięcia się białka na jajku, ale od początku …
Całą szklankę, kubek (bo i tak bywało) – najlepiej sprawdzoną czyli taką, która nie pęknie w gotującej się wodzie - smarujemy masłem, wbijamy do niej umyte i świeże jajo i zanurzamy
w garnku z wrzątkiem lub gotującą się wodą do momentu aż białko się lekko zetnie. Następnie dodajemy do smaku świeżo młotkowany pieprz, sól, posiekany szczypiorek i energicznie mieszamy.
W tej niezwykle delikatnej i smacznej potrawie chodzi  o to aby białko było dobrze ścięte ale nie twarde, a żółtko płynne.
Jajo po wiedeńsku czyli w szklance podaję zwykle z chrupiącą białą bułką lub ciemnym pieczywem słonecznikowym – listek sałaty lub rzodkiewka czy pomidor na pewno nie zaszkodzą temu daniu, a wręcz przeciwnie – urozmaicą go.



Spróbujecie?
Smacznego

5 komentarzy:

  1. Łał! W życiu nie spotkałam się z takim sposobem przygotowywania jajka! :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznasz, że przepis jest prosty i fajny? Tak przygotowane jajo jest dodatkowo bardziej aksamitne, bo masło dodane do niego jest nośnikiem smaku.
      Dziękuję za komentarz i zachęcam do wypróbowania przepisu

      Usuń
  2. Nigdy nie słyszałem o taki sposobie przyrządzania jajek! Czuję się zaintrygowany i z pewnością wypróbuję, szczególnie, że jajka goszczą u mnie codziennie na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż rzec ... życie jest pełne niespodzianek i zapewne jeszcze nie raz poczujesz ten dreszczyk zaskoczenia - przyjemny. prawda? :)
      Cieszę się, że to akurat przepis na jajo, na moim blogu wywołał u Ciebie takie zaintrygowanie :) :)
      Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego jajka.
      Jestem ciekawa jak Ci pójdzie.

      Usuń
  3. Jeszce nie miałam okazji jeść jajek przyrządzonych w ten sposób!:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)