Jajko po wiedeńsku (jajko w szklance)
Pamiętam czasy, kiedy moja mama robiła mi takie jajo bardzo często na śniadanie. Zapamiętałam jego smak, słyszę jeszcze nasze rozmowy przy kuchennym stole. Cały świat stał wtedy przede mną otworem. Byłam małą, zbuntowaną dziewczynką, której mama przygotowywała zawsze jakieś smaczne potrawy, by zmniejszyć mój smutek, poprawić nastrój lub zwyczajnie dobrze i rozsądnie nakarmić.
Jaja kurze posiadają są modelowym wzorcem białka, którego bardzo potrzebuje nasz organizm do prawidłowego rozwoju, a wbrew powszechnie panującym do niedawna mitom o szkodliwości ich nadmiaru - możemy (jeśli jesteśmy osobami zdrowymi i nie mamy przeciwwskazań lekarskich) spożywać ich nawet do 10 sztuk tygodniowo.
Jest wiele improwizacji na temat jego podania. Ja wybrałam taką wersję, w której jajka w zasadzie przygotowują się same, czyli łatwo i prosto. Potrawa nie rujnuje portfela, a przy tym jest wykwintna, szybka i smaczna.
Składniki:
Składniki:
- 1-2 jajka
- ½ łyżeczki masła
- szczypiorek do posypania
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
W zasadzie wszystko trwa od momentu zanurzenia szklanki z gotującą się wodą do momentu ścięcia się białka na jajku, ale od początku …
Całą szklankę, kubek (bo i tak bywało) – najlepiej sprawdzoną, czyli taką, która nie pęknie w gotującej się wodzie - smarujemy masłem, wbijamy do niej umyte i świeże jajo i zanurzamy w garnku
z wrzątkiem lub gotującą się wodą do momentu aż białko się lekko zetnie.
Następnie dodajemy do smaku świeżo młotkowany pieprz, sól, posiekany szczypiorek i energicznie mieszamy.
W tej niezwykle delikatnej i smacznej potrawie chodzi o to, aby białko było dobrze ścięte, ale nie twarde, a żółtko płynne.
Jajo po wiedeńsku, czyli w szklance podaję zwykle z chrupiącą białą bułką lub ciemnym pieczywem słonecznikowym – listek sałaty lub rzodkiewka czy pomidor na pewno nie zaszkodzą temu daniu,
a wręcz przeciwnie – urozmaicą go.
Spróbujecie?
Smacznego.
Łał! W życiu nie spotkałam się z takim sposobem przygotowywania jajka! :O
OdpowiedzUsuńPrzyznasz, że przepis jest prosty i fajny? Tak przygotowane jajo jest dodatkowo bardziej aksamitne, bo masło dodane do niego jest nośnikiem smaku.
UsuńDziękuję za komentarz i zachęcam do wypróbowania przepisu
Nigdy nie słyszałem o taki sposobie przyrządzania jajek! Czuję się zaintrygowany i z pewnością wypróbuję, szczególnie, że jajka goszczą u mnie codziennie na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńCóż rzec ... życie jest pełne niespodzianek i zapewne jeszcze nie raz poczujesz ten dreszczyk zaskoczenia - przyjemny. prawda? :)
UsuńCieszę się, że to akurat przepis na jajo, na moim blogu wywołał u Ciebie takie zaintrygowanie :) :)
Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego jajka.
Jestem ciekawa jak Ci pójdzie.
Jeszce nie miałam okazji jeść jajek przyrządzonych w ten sposób!:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z tego typu formą przyrządzenia jajka :) Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTrochę czasu minęło ...
UsuńCiekawe, czy się udały i czy smakowały?
Pasjami kocham ludzi, którzy mówią na jajko JAJO. A może na pieniądze PIENIĄŻKI???
OdpowiedzUsuńW sumie nie wiem, o co Pani chodzi, ale skoro Pani kocha, to uznam, że wszystko jest ok.
UsuńFajne tylko szklankai i pękają
OdpowiedzUsuńMam widać wyjątkowe, bo moje nie pękają.
UsuńSpróbuj w kubku.