Pasta z korzenia pietruszki





PASTA Z KORZENIA PIETRUSZKI


Pasta z korzenia pietruszki to smaczne i zdrowe smarowidło do chleba. U mnie zastępuje
z powodzeniem kanapkę z masłem i żółtym serem, która już dawno mi się znudziła. Postanowiłam poszukać alternatywnego sposobu na śniadaniową kanapkę i znalazłam. To jest pyszne!



Składniki: 

3-4 średniej wielkości pietruszki
Kilka gałązek natki pietruszki
1-2 łyżki słonecznika
1 łyżka oliwy
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku




Przepis:

Pietruszkę umyć, obrać, pokroić w kostkę lub talarki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Wodę można wypić – działa oczyszczająco na nerki (pod warunkiem że nie jest zbyt słona). Ostudzoną pietruszkę zblendować. Dodać do niej oliwę, czosnek i poszatkowaną natkę. Słonecznik podprażyć przez chwilę na patelni, następnie zblendować delikatnie „na grube ziarno” i połączyć z pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko raz jeszcze dobrze wymieszać i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. 




Przepis ukazał się w letnim numerze Magazynu Aromat.
Inne, równie pyszne smarowidło do chleba znajdziecie również na moim blogu. Bardzo lubię pastę jajeczną oraz pastę awokado z kaparami.


Komentarze

  1. Jak tylko przywioze z Niemiec (u nas nie ma) korzenie pietruszki to chetnie zrobie takie mazidlo <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cool blog! Is your theme cistom made oor did you download it from somewhere?
    A design like yours with a feww simple adjustements wold really make mmy blog shine.
    Please let me know where you got your design.
    Thanks a lot

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you will be a great author.I will remember to bookmark
    your blog and may come back later in life.
    I want to encourage continue your great posts, have a nice evening!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham pietruszkę pod każdą postacią, więc na pewno wykorzystam przepis :)
    Z przyjemnością dołączam do grona obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa