Ciasto walentynkowe




 
























Dziś Walentynki obchodzone na różne sposoby przez wielu z nas.
Moją Walentynką dla Was jest to właśnie ciasto.
Proste w wykonaniu, niezbyt drogie, niezbyt pracochłonne, a jednak ….
Jeśli dodamy do tego ciasta kilka magicznych składników będzie ono bardzo wyjątkowe, tak wyjątkowe jak dzisiejszy dzień i tak wyjątkowe jak osoba, której podaruję to ciasto



 


















Składniki:
  • 300g mielonych migdałów (mogą być w skórkach)
  • 60g mielonych orzechów pistacjowych
  • 40g siekanych orzechów pistacjowych do przybrania
  • 2 jajka
  • 250g jogurtu greckiego
  • 120g masła
  • 220g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej

magiczne składniki: 

Te magiczne składniki są niezastąpione, niewymienne
i konieczne do wykonania dzisiejszego ciasta :)
  • odrobina dobroci
  • szczypta miłości
  • gram przywiązania
  • dużo szacunku


Wykonanie:

Zanim przystąpisz do wykonania tego ciasta zmieszaj w sobie wszystkie magiczne składniki. Takie przygotowanie gwarantuje w 100% udane ciasto i nie tylko …

W misie wymieszałam ręcznie migdały z cukrem, masłem i solą w taki sposób aby przypominały kruszonkę na ciasto. Podzieliłam ciasto na pół. Jedną połowę ciasta wyłożyłam do okrągłej formy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ubiłam tak aby powstał twardy i równy spód.
Do drugiej połowy ciasta dodałam rozbełtane widelcem jaja, jogurt, gałkę muszkatołową (najlepiej ścieraną na świeżo wprost do ciasta) i mieszałam (końcówką zakończoną hakiem na bardzo niskich obrotach-można zrobić to również ręcznie) aż powstała kremowa, gładka masa.
Gładką masę przełożyłam na wcześniej wykonany spód.
Posypałam ciasto siekanymi pistacjami i piekłam ok. 40 minut do momentu aż ciasto stało się rumiane.
Tak przygotowane ciasto podaję wszystkim, o których pomyślę
w Walentynki.



inspiracja: Maja Skorupska

Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa